INGEN REDNINGSMANN: «Landet vil få sin dose med Frp-politikk — enten man vil eller ikke», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix
INGEN REDNINGSMANN: «Landet vil få sin dose med Frp-politikk — enten man vil eller ikke», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marte Christensen / NTB ScanpixVis mer

Den nye frelseren

Mange setter sin lit til at Knut Arild Hareide (KrF) skal rydde opp etter regjeringen i Stortinget. De ser ut til å glemme hvem som plasserte Frp i regjering.

Debattinnlegg

Med en borgerlig regjering er forventningene til KrF bokstavelig talt gått til himmels:

• Pensjonistene stoler på at KrF skal redde dem fra Frp's økte trygdeavgift.

• Bøndene setter sin lit til at KrF skal ordne opp i Frp's landbrukspolitikk.

• Frivillighets-Norge forventer at KrF beskytter dem mot de kommersielle helsekonsernene når Høyre og Frp skal konkurranseutsette helsetjenester, barnevern og rusomsorg.

• Lærerne forventer at KrF beskytter dem mot Høyre og Frp's privatisering av fellesskolen.

• Kommune-Norge forventer at KrF redder dem fra tvangssammenslåing og politireform.

Knut Arild Hareide er blitt den nye frelseren. «Regjeringen må heldigvis innom KrF, fordi Regjeringen trenger KrF for å få flertall i Stortinget», er gjennomgangstonen, fra mennesker som tror KrF kan utrette mirakler, endre regjeringens politikk og redde sivilisasjonen fra undergang og annen Frp-politikk. Det er fire årsaker til at Hareide ikke blir noen ny frelser. Landet vil få sin dose med Frp-politikk - enten man vil eller ikke. De tre første årsakene heter Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Regjeringen har et fortrinn som de kommer til å utnytte til fulle, nemlig at de kan shoppe partier på Stortinget, og få flertall alene med enten V, Ap eller Sp.

Høyre og Frp kan:

• Gå til Arbeiderpartiet og få flertall for alle de omstridte EU-direktivene, kommunesammenslåing, asfalt, mer oljeboring, for en knallhard asylpolitikk og for politireformen.

• Gå til Venstre for å få flertall for å svekke Arbeidsmiljøloven, for å privatisere skole, barnevern og sykehus, for å kutte i trygder, for økte barnehagepriser, for å skaffe seg flertall for statens tilbud til bøndene, for å fjerne boplikten og svekke odelsretten, og for å selge Statoil og børsnotere det meste av offentlig eid vannkraft (Statkraft).

• Gå til Senterpartiet for å få skutt ulv og liberalisere scooterkjøringen i utmark.

Alt dette plasserer KrF på gjerdet i de store sakene i åra som kommer.

Den siste, fjerde årsaken til at Hareide ikke blir en ny frelser, er at KrF faktisk ønsket Frp i regjering. Det står et bevisst veivalg fra KrF sin side bak den regjeringen landet nå har fått. KrF er et borgerlig parti. Hareide kommer til å akseptere Frp-politikk, fordi han mener Frp er bedre for landet enn en rødgrønn regjering. Hareide skapte den regjeringen som mange forventer han nå skal redde verden fra. Det kommer han ikke til å gjøre. Fordi han verken kan - eller vil.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.