Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den nye gitarhelten ypper seg mot de store

Når en av Oslos bluesklubber feirer 20-årsdagen fredag, deler ett år yngre Magnus Berg scene med tre av Norges beste gitarister.

TILBAKE PÅ SVALBARD: Magnus Berg (19) er blitt en snakkis i bluesmiljøet i Norge. Her med sin mentor, amerikaneren Mike Zito (45 år i dag!), i Longyearbyen. De møttes der for fire år siden under Dark Season Blues, og i oktober ble det gjensyn. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
TILBAKE PÅ SVALBARD: Magnus Berg (19) er blitt en snakkis i bluesmiljøet i Norge. Her med sin mentor, amerikaneren Mike Zito (45 år i dag!), i Longyearbyen. De møttes der for fire år siden under Dark Season Blues, og i oktober ble det gjensyn. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN/OSLO (Dagbladet): 19-åringen fra Skiptvet er gitaristen Blues-Norge snakker om for tida - ikke minst etter sine konserter på flere bluesfestivaler i høst.

I morgen, fredag, er han en blant et lite knippe gitarister som feirer at en av Oslos to bluesklubber, Østkanten, fyller 20 år. Den andre, Oslo bluesklubb, rundet 20 år tidligere i år.

«De fire store» På scenen står Vidar Busk, Amund Maarud, Daniel Eriksen - og altså Magnus Berg.

Busk og Maarud har vært kjent for et stort publikum i en årrekke, mens Eriksen sakte, men sikkert nærmer seg - særlig etter at han i år har mottatt både Spellemannpris og Notoddens Blues Festivals pris.

De har alle vært der Magnus Berg befinner seg nå, som ung og lovende - og per definisjon den norske bluesens framtid.

Longyearbyen Magnus er ganske ubeskrevet i Norge, men ble i september kåret til beste nykommer/debutant av leserne av amerikanske Blues Blast Magazine for fjorårsalbumet «Cut me Loose». Han har fått listeplasseringer og gode anmeldelser i USA, spilles på rootsradioen og har allerede gjort flere konserter der borte.

Etter at videregående skole nå er gjennomført, blir det bare musikk for ham framover.

Bright Side Five Unge Berg var enda yngre da han møtte amerikaneren Mike Zito første gang i 2011 - som medlem av bandet Bright Side Five. De spilte begge på Dark Season Blues, verdens nordligste bluesfestival, i Longyearbyen. Magnus var 15 år og yppet seg allerede. Og Mike Zito, som i flere år var medlem av bandet Royal Southern Brotherhood, ble en mentor og venn.

Florida Da Magnus året etter skulle spille inn sitt første album i Florida, der familien fra Østfold oppholder seg et par måneder hvert år, tok han kontakt med Zito. Amerikaneren endte opp med å synge og spille på et par låter på «Going To St. Pete».

- Vi har holdt kontakten og møtt hverandre et par ganger i året, sier Zito, som fyller 45 år i dag og nettopp er kommet tilbake til hjembyen Nederland, Texas, etter en fem uker lang europaturné med bandet sitt.

En stayer I oktober møttes de to igjen på 78 grader nord.

FEIRER ØSTKANTEN: Vidar Busk (t.v.) og Amund Maarud, her sammen på scenen under Notodden Blues Festival i 2004. Foto; NTB Scanpix
FEIRER ØSTKANTEN: Vidar Busk (t.v.) og Amund Maarud, her sammen på scenen under Notodden Blues Festival i 2004. Foto; NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig inspirerende. Mike er en gitarhelt på linje med B.B. King og Buddy Guy, sier Magnus.

På spørsmål om han ofte kommer over unge gitartalenter som Magnus, svarer Zito:

- Det er veldig vanlig i USA at det dukker opp flinke gutter med gitar som er både seks, ti og tolv år gamle. Det som ikke er så vanlig er at de fortsetter når de blir eldre. Vanligvis er det foreldrene som er interessert i at de skal spille, og det er de som pusher på, sier Zito.

- Jeg kan bare komme på en håndfull som har tatt det videre, gitarister som Joe Bonamassa og Derek Trucks. Det ligger noe dypere musikalsk i bunnen hos dem, og hos Magnus, sier han til Dagbladet.

USA neste år - Og nå skal du smi mens hjernet er varmt? Blir det ny tur til USA?

- Jeg har fått mange forespørsler i USA etter at jeg vant prisen i september, og planen er å spille i Florida og på vestkysten i en måneds tid neste år, sier Magnus. 

I mellomtida prøver han å få spilt hver dag, enten med sitt eget band, der alle de øvrige tre medlemmene neste år har passert 50 (!), eller i et Jimi Hendrix coverband, Berg Hansen Experience. Han underviser og skriver også låter til et nytt album som skal gis ut på tyske Ruf Records i mai. 

FEIRER ØSTKANTEN: Daniel Eriksen mottok årets bluespris av Little Steven under åpningen av Notodden Blues Festival 30. juli. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
FEIRER ØSTKANTEN: Daniel Eriksen mottok årets bluespris av Little Steven under åpningen av Notodden Blues Festival 30. juli. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

- Jeg tjener ikke så mye, men det er deilig bare å gjøre ting jeg har lyst til, sier den nye gitarhelten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!