Anmeldelse: George Ezra - «Gold Rush Kid»

Den nye gullgutten

George Ezra er på gulljakt, men har allerede oppnådd heder og ære.

TIL BERGEN: «Gold Rush Kid» er George Ezras tredje album. Lørdag 18. juni spiller han på Bergenfest. Foto: Alex Eden-Smith / Sony Music
TIL BERGEN: «Gold Rush Kid» er George Ezras tredje album. Lørdag 18. juni spiller han på Bergenfest. Foto: Alex Eden-Smith / Sony Music Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Sist lørdag hyllet George Ezra dronning Elizabeths 70 år på tronen fra scenen foran Buckingham Palace - sammen med superstjerner som Queen + Adam Lambert, Rod Stewart, Elton John, Duran Duran, Celeste og Diana Ross. Litt av et selskap, med andre ord.

«Gold Rush Kid»

George Ezra

Pop/folkpop

Utgitt: 10. juni 2022
Plateselskap: Sony Music

«På vei mot gull.»
Se alle anmeldelser

28-åringen er prototypen på en moderne popstjerne: Fengende låter, en pen miks av pop med en liten dæsj elektropop og en god vokal som gjerne bryter ut i falsett. Som mange typiske «singelartister» er han også ujevn.

815 millioner

Ezra albumdebuterte i 2014 med «Wanted On Voyage» (2014). En av låtene derfra, «Budapest», har nådd astronomiske 815 millioner avspillinger på Spotify. «Shotgun» fra oppfølgeren «Staying At Tamara's» (2018), som ikke har noe med Tix-låten som kom tre måneder seinere å gjøre, har 727 millioner avspillinger samme sted -. og førte Ezra til Sentrum Scene i Oslo samme år. Lørdag 18. juni står han på scenen under Bergenfest.

Til topps

Hans to første album gikk begge til topps på albumlista i Storbritannia og resulterte i fire Brit Award-nominasjoner - og en pris for beste mannlige britiske soloartist i 2019. Om han ikke har «tatt» Norge helt ennå, kan han være i ferd med å gjøre det med album nummer tre, «Gold Rush Kid».

Dylan og Waits

Det går gjerne fire år imellom hvert album fra Ezra, men «Gold Rush Kid» ble faktisk spilt inn for to år siden - for så å ligge på vent til bedre tider.

At han er inspirert av Bob Dylan, Tom Waits, Woody Guthrie og hans kompis på veien, bluesmannen Lead Belly, er interessant, men lite hørbart i musikken hans. Jeg føler mer slektskap med artister som Sam Smith (som han har varmet opp for i USA) og Rag'n'Bone Man og delvis Tom Odell og Jake Bugg - en ny generasjon som har vært med på å prege den britiske popscenen de siste åra.

Sjangermessig og vokalt kan han også tidvis sammenliknes med «folk-guru» Richard Thompson, uten at det skal dras for langt. Særlig gjelder det «Anyone for You (Tiger Lily)», en liten pop-perle med blåsere som i likhet med «Manila» gir en umiddelbar følelse av sommer og sol. Om ikke disse navnene sier deg noe, kan han også sammenliknes med hjemlige Chris Holsten.

HYLLET DRONNINGA: Sist lørdag var George Ezra en av mange artister som hyllet dronning Elizabeth utenfor Buckingham Palace i London. Foto: Jeff J Mitchell / NTB
HYLLET DRONNINGA: Sist lørdag var George Ezra en av mange artister som hyllet dronning Elizabeth utenfor Buckingham Palace i London. Foto: Jeff J Mitchell / NTB Vis mer

Best på midten

Ezra har skrevet ti av tolv låter sammen med Joel Laslett Pott, produsent, multiinstrumentalist og fast samarbeidspartner. Tre singler har vært ute, to av dem i tre forskjellige versjoner. Foruten førstesingelen «Anyone for You (Tiger Lily)», som åpner albumet, er det i midtpartiet vi finner de beste låtene, «Fell In Love At The End Of The World» og «Don't Give UP».

«Dance All Over Me» er en disko-inspirert lettvekter, men det gode inntrykket rettes straks opp i viseorienterte «I Went Hunting» (med strykere) og «In The Morning». Mer over på den «cheesy» siden er nedstrippede og søte (!) «Sweetest Human Being Alive», om en mulig kommende kjæreste, og «Love Somebody Else».

Lappeteppe

Ezra sier om tekstene at de er et lappeteppe av tekstideer funnet i gamle notatbøker og samtaler musikerne imellom i studio. Slik føles det også når du lytter gjennom albumets tolv spor. Noe framstår fortsatt som ideer og skisser, mens andre tekster henger mer sammen.

Døden

Til å være bare 28 år gammel er for øvrig Ezra uvanlig opptatt av døden. «Green green grass / Blue blue sky / You better throw a party / On the day that I die» synger han i «Green Green Grass», en liten «Bonnie & Clyde»-historie. Albumet toner ut med følgende strofe: «I could die now / I'm so happy I could die now» (nedstrippede «The Sun Went Down»).

Ikke overdriv, George Ezra, du har fortsatt mye uoppgjort - og litt å gå på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer