DEBATT

Den nye integreringsutfordringen

Enten det er høyreekstreme, islamister eller gretne norske gubber som står bak, har truslene og hetsen til felles at de bunner ut i et kvinnesyn som er hinsides reaksjonært.

DAMER HETSES SOM REGEL: «Det er direkte skremmende at vi befinner oss i en situasjon hvor det tilhører regelen snarere enn unntaket at kvinner som ytrer seg mottar omfattende trusler og hets», skriver lederen i SU. Før helgen ble forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden (bildet) angrepet på gata med beskyldninger om at hun var en skam for somalske kvinner og islam. Foto: Morten Holm / Scanpix
DAMER HETSES SOM REGEL: «Det er direkte skremmende at vi befinner oss i en situasjon hvor det tilhører regelen snarere enn unntaket at kvinner som ytrer seg mottar omfattende trusler og hets», skriver lederen i SU. Før helgen ble forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden (bildet) angrepet på gata med beskyldninger om at hun var en skam for somalske kvinner og islam. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bare den siste uka har vi sett to eksempler på engasjerte minoritetskvinner som har blitt møtt med vold i forsøk på å frarøve dem deres demokratiske rettigheter. Først ble forfatteren Amal Aden overfalt på åpen gate i Oslo. Dagen etter ble Florence Aryanik i Ungdom mot rasisme drapstruet så grovt at hun, av hensyn til familien, ikke turte å holde sin planlagte appell på selveste krystallnatta i Oslo.

Begge samfunnsdebattantene sier de har mottatt trusler ved flere anledninger tidligere og TV2s dokumentar tidligere i høst viste oss at dette slett ikke er unntak, men snarere regelen for kvinner som ytrer seg i offentligheten. Aller verst er det for de som finner på å være født i et annet land i tillegg til å være kvinner. Utover grove drapstrusler har mange av henvendelsene kvinnene mottar det til felles at de omhandler seksualiserte overgrep.

Den største trusselen mot ytringsfriheten i Norge er verken et undertrykkende styresett eller moderatorer i kommentarfeltet til dagbladet. Den største trusselen mot ytringsfrihet ligger i enkeltmenneskers hat mot meninger de ikke liker og villigheten til å bruke vold og trusler for å holde de unna offentligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer