Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den nye integreringsutfordringen

Enten det er høyreekstreme, islamister eller gretne norske gubber som står bak, har truslene og hetsen til felles at de bunner ut i et kvinnesyn som er hinsides reaksjonært.

DAMER HETSES SOM REGEL: «Det er direkte skremmende at vi befinner oss i en situasjon hvor det tilhører regelen snarere enn unntaket at kvinner som ytrer seg mottar omfattende trusler og hets», skriver lederen i SU. Før helgen ble forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden (bildet) angrepet på gata med beskyldninger om at hun var en skam for somalske kvinner og islam. Foto: Morten Holm / Scanpix
DAMER HETSES SOM REGEL: «Det er direkte skremmende at vi befinner oss i en situasjon hvor det tilhører regelen snarere enn unntaket at kvinner som ytrer seg mottar omfattende trusler og hets», skriver lederen i SU. Før helgen ble forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden (bildet) angrepet på gata med beskyldninger om at hun var en skam for somalske kvinner og islam. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Bare den siste uka har vi sett to eksempler på engasjerte minoritetskvinner som har blitt møtt med vold i forsøk på å frarøve dem deres demokratiske rettigheter. Først ble forfatteren Amal Aden overfalt på åpen gate i Oslo. Dagen etter ble Florence Aryanik i Ungdom mot rasisme drapstruet så grovt at hun, av hensyn til familien, ikke turte å holde sin planlagte appell på selveste krystallnatta i Oslo.

Begge samfunnsdebattantene sier de har mottatt trusler ved flere anledninger tidligere og TV2s dokumentar tidligere i høst viste oss at dette slett ikke er unntak, men snarere regelen for kvinner som ytrer seg i offentligheten. Aller verst er det for de som finner på å være født i et annet land i tillegg til å være kvinner. Utover grove drapstrusler har mange av henvendelsene kvinnene mottar det til felles at de omhandler seksualiserte overgrep.

Den største trusselen mot ytringsfriheten i Norge er verken et undertrykkende styresett eller moderatorer i kommentarfeltet til dagbladet. Den største trusselen mot ytringsfrihet ligger i enkeltmenneskers hat mot meninger de ikke liker og villigheten til å bruke vold og trusler for å holde de unna offentligheten.

Det er mye som tyder på at integreringsutfordringene i Norge gjelder flere enn konservative muslimer. Også enkelte norske menn sliter helt åpenbart med å integrere seg i Norge anno 2013. Det må kunne forventes av alle borgere, uavhengig av bakgrunn eller kjønn at man respekterer minimumsstandarder som likestilling, demokrati og ytringsfrihet. Jeg ønsker meg mer fokus fra politi og myndigheter på etterforskning og oppklaring av grove trusler, men først og fremst er det storsamfunnet som må stå for integreringen.

Det handler om å slå ring rundt ytringsfriheten og innse at de ikke er gitt hvilke meninger som blir sett på som så uspiselige at de blir møtt med trusler og vold i framtida. Lukker vi øynene for undertrykking av meninger vi er uenig med i dag, er det ingen garanti for at det ikke er våre egne meninger som blir banket til stillhet i morgen.

Enten det er høyreekstreme, islamister eller gretne norske gubber som står bak, har truslene og hetsen det til felles at de bunner ut i et kvinnesyn som er hinsides reaksjonært. At det fortsatt finnes folk og til og med miljøer i Norge som mener at kvinner som ytrer seg offentlig fortjener både gruppevoldtekter og drap er vanskelig, men nødvendig å ta innover seg.

Sosialistisk Ungdom retter denne uka fokus på hetsen og truslene som frarøver mange kvinner sin frihet. Vi inviterer alle, uansett partitilhørighet, å bli med på dugnaden og vise at vi er mange som står på ytringsfrihetens side.

Ytringsfriheten vår er ikke noe som er gitt engang for alle, men noe som må kjempes for hver eneste dag. Det er ikke bare opp til politikere og domstoler, men også oss vanlige borgere. Det er direkte skremmende at vi befinner oss i en situasjon hvor det tilhører regelen snarere enn unntaket at kvinner som ytrer seg mottar omfattende trusler og hets. De største truslene mot ytringsfriheten er ikke nødvendigvis diktatoren som forbyr den frie pressen over natta, men den sakte glidningen mot et samfunn der samfunnsaktørene må tilpasse seg en situasjon hvor enkelt meninger er ensbetydende med fare for egen sikkerhet. Derfor vil jeg oppfordre alle anstendige borgere til å ta til motmæle mot hets og trusler som er av en sånn kaliber at det begrenser folks muligheter til å delta i demokratiet.