Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Den nye krigen i Syria
er en villet tragedie

Verken humanitært eller politisk er kurdernes skjebne og krigen i Syria en fjern hendelse. Krigen angår oss alle.

OVERFALL: Tyrkiske styrker viser det nasjonalistiske "grå ulv"-tegnet. Det pansrede personellkjøretøyet er fotografert i utkanten av grensebyen Manbij mandag denne uka. FOTO: Aaref WATAD / AFP)
OVERFALL: Tyrkiske styrker viser det nasjonalistiske "grå ulv"-tegnet. Det pansrede personellkjøretøyet er fotografert i utkanten av grensebyen Manbij mandag denne uka. FOTO: Aaref WATAD / AFP) Vis mer
Meninger

Alle advarsler om virkningene av en ny krigssituasjon i Syria slår nå til. En uke etter at Tyrkia rykket inn i Nord-Syria er 190 000 mennesker drevet på flukt, ifølge FN. 70 000 av disse er barn. Sikre tapstall finnes ikke, men tyrkiske myndigheter skryter av at de så langt har drept nærmere 700 soldater fra den kurdiske militsen YPG. Det er uro og svekket vakthold i leirene der IS-fanger er samlet opp, og mange av disse terroristene har benyttet anledningen til å flykte. Faren for at IS på nytt får fotfeste i Syria har økt betydelig.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

USA har trukket ut nesten alle sine styrker, og overlatt kurderne til seg selv. Det skjer etter at de kurdiske styrkene har mistet 11 000 soldater i kampen mot IS. I denne situasjonen har kurderne sett seg nødt til å be om hjelp fra den forhatte regjeringen i Damaskus, noe som kraftig øker faren for direkte krigshandlinger mellom Syria og Tyrkia. Russiske styrker er allerede nær krigssonen. Tilsammen kan dette skape en ny blodig og kompleks situasjon som påvirker hele Midtøsten.

Den politiske effekten vil ikke forbli i Midtøsten. Tyrkias president Erdogans mål er å skape en buffersone inne i Syria og foreta en etnisk endring som svekker kurdernes antall og posisjoner. Han har 3.6 millioner syriske flyktninger inne i Tyrkia som kan brukes til formålet. Erdogan har også truet med å åpne portene til Europa for disse menneskene og skape en ny, enorm bølge av flyktninger. Den norske regjeringen er allerede i beredskap om det skjer. Justisminister Gøran Kallmyr (Frp) vil forhindre en ny flyktningstrøm til Norge ved å tilby telt i stedet for hotell. Det skal virke avskrekkende. Løsningen passer jo bra når vinteren står for døra.

Denne kynismen er likevel blek om man sammenlikner med oppførselen og handlingene til han som åpnet for den nye tragedien i Syria. USAs president Donald Trump svek sine kurdiske allierte, åpnet for Tyrkias brudd på folkeretten, men har nå vendt seg mot president Erdogan. Hva presidentens neste trekk blir, er umulig å forutse.

Minst 25 land har basert seg på at USA vil hjelpe til i en krise- eller krigssituasjon. Blant dem er Norge. Nå synker USAs troverdighet som alliert som en stein. Verken humanitært eller politisk er kurdernes skjebne og krigen i Syria en fjern hendelse. Krigen angår oss alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media