Den nye kulturkampen

Står vi midt i en ny kulturkamp der de kulturradikale sannhetene rakner?

Den nye kulturkampen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Del 1: KAMPEN OM SANNHETENE

«Til høsten innledes den norske kulturkampen, på flere fronter», skrev Aslak Nore i et innlegg i Dagbladet nylig. Kort tid etter, fikk vi i debattredaksjonen en kronikk av den høyreorienterte unge forskeren Asle Toje, som utropte at kulturkampen allerede er godt i gang: «Folk flest slår tilbake mot de kulturradikale sannhetsforvalterne».

Noe er altså i gjære. Men hva er det? Er det noe mer enn at unge høyreintellektuelle hever stemmen? Har de kulturradikale ideene, som har hatt så stor innflytelse på den norske samfunnsutformingen, virkelig mistet taket? Hvis det kulturradikale hegemoniet rakner — hvorfor skjer det? På hvilke områder? Hva erstatter det? Og hvilke krefter er i sving? Kommer dette nedenfra, fra et «folk flest» som har fått nok, eller er det en ny, drillet, høyrefløy som dirigerer utviklingen ovenfra?

— Det er helt klart en forandring i lufta, jeg merker det overalt, hevder Asle Toje, som ble kjent for et større publikum da han for en stund siden ble portrettintervjuet i Dagens Næringsliv som «FrP-forskeren». I dag jobber han på senter for utviklingsstudier på BI. Han opplever at mye har endret seg det siste halvåret, etter Gaza-opptøyene, blasfemiparagrafen og hijabstriden. For motstand mot «den mislykkede multikulturalismen» er, i følge Toje, episentret i det jordskjelvet som nå rammer kulturradikalismen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.