Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den nye norske æreskulturen

Familien til Vigdis Hjorth saksøker Den Nationale Scene for teaterstykket «Arv og miljø». Vil de komme noen vei?

Kontroversiell: Det er to år siden Vigdis Hjorth ga ut «Arv og miljø». Nå går familien til sak mot Den Nationale Scene i Bergen. Foto: Christian Roth Christensen.
Kontroversiell: Det er to år siden Vigdis Hjorth ga ut «Arv og miljø». Nå går familien til sak mot Den Nationale Scene i Bergen. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal spille Bergljot, ikke Vigdis Hjorth, sa skuespiller Kjersti Elvik til Dagbladet i november. Den Nationale Scene i Bergen var i ferd med å sette opp Hjorths suksessroman «Arv og miljø». Et stykke som senere skulle få terningkast fem og merkelappen «kraftig arveoppgjør» av Dagbladets anmelder.

I intervjuet reflekterte Elvik over debatten om såkalt «virkelighetslitteratur», som «Arv og miljø» utløste da den kom ut i 2016.

- Mange mener boka er selvbiografisk, og det kan være pirrende. Men uansett så er fiksjonen noe annet enn virkeligheten, sa Kjersti Elvik.

Det siste er familien til Vigdis Hjorth uenig i. I går ble det kjent at de har varslet søksmål mot teateret.

Teaterstykket er en «krenkelse av privatlivets fred», står det i kravet mot teatret, ifølge DNS. Og: «boka oppfattes av leserne å være beskyldninger om incest mot Vigdis Hjorth sin avdøde far».

Det er framsatt et krav på 500 000 kroner.

Selv om familien har ytret et ønske om at søksmålet holdes hemmelig, framstår det for utenforstående mest av alt som en symbolhandling. Når det kommer til kunstneriske uttrykk står ytringsfriheten sterkt i Norge.

Dette vet familien godt.

Ingen har, så vidt jeg vet, gått til søksmål mot forlaget Cappelen Damm. Da søsteren til Vigdis Hjorth, Helga Hjorth, ønsket å ta til motmæle etter «Arv og miljø», skal hun ha fått råd fra advokater og dommere om å ikke gå til sak.

Hun var dømt til å tape.

Istedet skrev hun motromanen «Fri vilje».

Derfor er det er pussig at søksmålet kommer nå. Hvis argumentet er at teaterstykket er et angrep på privatlivets fred, vil uansett «Fri vilje» være en del av motpartens forsvar: Boka har tross alt bidratt til å løfte debatten rundt «Arv og miljø» og «virkelighetslitteraturen» ytterligere inn i den offentlige sfæren.

I denne konflikten har ingen av sidene være tause eller målbundet.

Skittentøyet er luftet.

Derfor må vi se forbi søksmålets juridiske gjennomslagskraft og nærmere på dens symbolverdi. Det er nærliggende å tenke at det er inspirert av den store krenkelsen hjemsøker vårt land. Det er bare en måned siden Laila Anita Bertheussen, kona til justusminister Tor Mikkel Wara, anmeldte teateret Black Box til politiet. Forestillingen «Ways of seeing» benytter seg blant annet av video filmet utenfor huset til Bertheussen og Wara. I høst ble også to selvbiografier advokatmat, først bloggeren Anniken «Annijor» Jørgensens «Bare en natt til» , deretter Petter Northugs «Min historie» . Begge disputtene endte med at bøkene ble justert.

Da er det lett å tenke seg at Hjorth-familien saksøker DNS fordi alle andre jo har begynt å gjøre det. I den nye norske æreskulturen er det plutselig retten, og ikke den offentlige debatten, som er den foretrukne arenaen for meningsbrytning rundt hvordan kunst skal forholde seg til virkeligheten.

Det er ikke et sunnhetstegn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!