Den nye norske filmbølgen

Endelig går nordmenn på kino for å se norske filmer igjen: - Det gir oss selvtillit, sier regissør Trygve Allister Diesen som i går fikk åtte millioner for å lage spillefilmen «Tyven, tyven».

Elling, Kjell Bjarne og en haug med sjarmerende menn fra Berlevåg har snart dradd en halv million nordmenn på kino.

Filmbransjen håper nå på at de vil komme tilbake for å se de 16 norske filmene som får premiere i løpet av de neste 15 månedene.

Og som om filmskaperne kunne spå suksessen til «Heftig og begeistret»; halvparten av de nye filmene er dokumentarer.

Tøff debut

- «Heftig og begeistret» viser at det også kommer suksesser som ikke er forventet. Og at man ikke alltid kan kjøpe seg suksess, sier Diesen.

Han vet alt om hvor vanskelig det er å lage en filmsuksess. Han trodde han hadde gjort det i 1997, da hans debutfilm «Mørkets øy» hadde premiere. Men så kom anmeldelsene, og det på selveste julaften.

- Det var ingen god julaften. Kritikken gjorde vondt, sier Diesen - som tross alt kunne glede seg over et brukbart billettsalg til filmen.

- Hvordan kom du deg tilbake igjen?

- Fokuserte på det positive. Gledet meg over de oppturene som fantes. Og så har jeg jobbet. Å være regissør betyr å jobbe som regissør. Jeg ville ikke gå og vente på filmstøtte.

Far og datter

Han har blant annet regissert «Hotel Cæsar», produsert «Det perfekte kupp» for TV3 og er nylig ferdig med innspillingen av novellefilmen «Til verdens ende».

Men nå er han altså tilbake som spillefilmregissør, med et manus han har skrevet sammen med kameraten Knut Kristiansen. «Tyven, tyven» handler om en mann som nektes å se datteren sin etter en skilsmisse.

- En dag orker han ikke mer. Han henter henne og kjører av gårde. Filmen handler om hva som skjer med de to underveis, mens resten av verden jakter på dem.

- En roadmovie?

- Filmen begynner i Oslo og slutter i Kristiansand, men er like mye en reise innover i karakterene. Jeg er ikke så redd for det sentimentale og håper den blir rørende.

Enkelt er best

Diesen har ennå ikke funnet de riktige skuespillerne til filmen, men regner med å være i opptak i juli. Premieretidspunktet er ikke helt fastlagt, men regissøren håper de gode tidene i norsk filmbransje varer lenge nok til at han også skal kunne nyte godt av dem.

- Hva tror du oppturen skyldes?

- «Heftig og begeistret», «Mongoland» og «Elling» har det til felles at de handler om ekte mennesker, ekte følelser og foregår i ekte settinger. Ikke noe er tilgjort. Det enkleste er ofte det beste.

LYSE TIDER: Trygve Allister Diesen gleder seg over oppturen for norsk film og håper den varer til han er ferdig med sin film nummer to, «Tyven, tyven».Foto: JON TERJE H. HANSEN