OPERA-MOODS: Nils Are Karstad Lysø kommer fra Moods of Norway til administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders Grønneberg
OPERA-MOODS: Nils Are Karstad Lysø kommer fra Moods of Norway til administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Den nye operadirektøren skal opptre i Operaen

Kunne like gjerne vært musiker som toppsjef.

Et enstemmig styre har ansatt Nils Are Karstad Lysø (45) som administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett.

Men bare en måned etter at han har overtatt sjefsjobben på Operaen etter Tom Remlov, står Nils Are Karstad Lysø på operascenen med sitt hovedinstrument - saksofon.

Spiller på sax - Jeg begynte å spille piano, men jeg er en lagspiller. Sitter ikke hjemme å klimprer. Det er saksofonen som ble mitt instrument, og jeg øver og spiller ute sammen med bandet, The Big Boss Band, regelmessig, sier den nytilsatte operadirektøren.

Han er også saksofonist og styremedlem i Kampen Janitsjarorkester - og det er i den forbindelse han skal spille i Operaen.

- Heldigvis ble den jobben satt før jeg ble direktør, så ingen skal tro at jeg har fikset den jobben selv. Kampen Janitsjar fyller 85 år, og da skal vi ha stor fest i Operaen til høsten, sier Lysø - men hovedbandet er The Big Boss Band, som han dannet i 1992 på Handelshøyskolen BI.

- Skal «synke» - ikke senke At en mann temmelig ukjent for Kultur-Norge er blitt den øverste sjefen for landets største kulturinstitusjon, blir sett på som en overraskelse av mange. Stryningen gleder seg til å begynne - etter fem år som toppsjef for motehuset Moods of Norway.

- Operaen har en kunsterisk ledelse. Mitt bidrag blir å få alle avdelinger til å spille på lag, sier Lyse.

Han snakker om at alt i og rundt Operaen «gå i synke» og «skal synke». Da regner vi med at han mener ordet «synkronisere» - ikke at han har tenkt til å senke hele institusjonen.

- Er skikkelig jordet Avtroppende administrerende direktør Tom Remlov beskriver Nils Are Karstad Lysø som en mann som har alle forutsetninger til å overta ledelsen ved Operaen.

- Han er en fullgod, levende og engasjert leder, sier Remlov, som slutter etter åtte år i sjefsstolen.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen og Operasjef Per Boye Hansen er ser fram til å samarbeide med ny toppsjef for huset.

- Han er sjef i Moods of Norway og har forståelse for å lede en kreativ bedrift, sier Per Boye Hansen.

- Et spennede valg. Han gir inntrykk av å være hel ved - en fyr som er skikkelig jordet, sier - Et spennende valg.

FORNØYD: Nils Are Karstad Lysø (bak) blir tatt godt imot av styreleder Ellen Horn, ballettsjef Ingrid Lorentzen (t.v) og operasjef Per Boye Hansen Foto: Anders Grønneberg
FORNØYD: Nils Are Karstad Lysø (bak) blir tatt godt imot av styreleder Ellen Horn, ballettsjef Ingrid Lorentzen (t.v) og operasjef Per Boye Hansen Foto: Anders Grønneberg Vis mer