KOMMENTARER

Den nye presidentens første jobb er å forene de amerikanske stater

Men det virker som en umulig oppgave akkurat nå.

VALGKAMP: Uansett hvem som går seirende ut av historiens lengste og styggeste valgkamp, er USA dypere splittet enn på lenge. Det kan bli enda verre, skriver Marie Simonsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VALGKAMP: Uansett hvem som går seirende ut av historiens lengste og styggeste valgkamp, er USA dypere splittet enn på lenge. Det kan bli enda verre, skriver Marie Simonsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvem som går seirende ut av historiens lengste og styggeste valgkamp, er USA dypere splittet enn på lenge. Det kan bli enda verre.

Hvis Hillary Clinton vinner, som hun fortsatt ligger an til, er det første spørsmålet om Donald Trump overhodet erkjenner nederlaget. Som kjent har han sagt at det vil han først svare på valgnatta. Med mindre hun vinner overlegent, vil det raskt dukke opp beskyldninger om valgfusk og andre sammensvergelser.

Deretter har republikanerne i Kongressen lovet å gjøre alt de kan for å hindre henne i å utføre jobben, noe de langt på vei har lykkes med overfor Obama de siste seks åra. Han har ikke hatt handlingsrom. Hillary vil heller ikke få arbeidsfred. Hun trues med gransking og riksrett før valget en gang er avgjort.

Skulle Donald Trump vinne er usikkerheten større. Han er en uprøvd modell, og det er uklart hva som egentlig er hans program og planer. Usikkerheten har allerede forplantet seg til finansmarkedet ettersom Trumps sjanser har økt i innspurten. Næringslivet frykter Trumps proteksjonistiske linje og er redd for at USA skal bli mer isolert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer