Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Den nye religiøse mafia i Nord-Irland

Dagbladets tidligere korrespondent i Storbritannia, Jan Tystad, om det feige journalistdrapet og historien om konflikten i den britiske provinsen som igjen er farget rødt.

JOURNALISTDRAPET: Lyra McKee ble bare 29 år gammel. En feig snikskytter fra The New IRA skjøt og drepte den unge og modige journalisten i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker. Foto: NTB Scanpix
JOURNALISTDRAPET: Lyra McKee ble bare 29 år gammel. En feig snikskytter fra The New IRA skjøt og drepte den unge og modige journalisten i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet):

Den 18. april i år ble den dyktige journalisten Lyra McKee drept, bare 29 år gammel. En snikskyter fra The New IRA skjøt og drepte henne i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker.

Drapet var et nytt bevis for at fredsavtalen, som ble inngått langfredag 1998, lett kan brytes og er nok et bevis for at freden ikke har senket seg over denne britiske provinsen.

I dette miljøet har kriminelle gjenger fortsatt litt for fritt spillerom. De kaller seg Nye IRA, men har veldig lite med politikk å gjøre. De er først og fremst kriminelle og bruker religion som unnskyldning.

Drap på journalister er ikke nytt, det har skjedd i mange land, men dette drapet på Lyra McKee var en politisk handling fra en ny utbrytergruppe som ikke vil godta fredsavtalen og som ikke likte McKees journalistikk. Hun hadde i flere artikler kritisert grupper som Real IRA (nå Nye IRA) for deres opposisjon mot fredsavtalen.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?