Du leser nå Dagbladet Pluss

Den nye religiøse mafia i Nord-Irland

Dagbladets tidligere korrespondent i Storbritannia, Jan Tystad, om det feige journalistdrapet og historien om konflikten i den britiske provinsen som igjen er farget rødt.

JOURNALISTDRAPET: Lyra McKee ble bare 29 år gammel. En feig snikskytter fra The New IRA skjøt og drepte den unge og modige journalisten i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker. Foto: NTB Scanpix
JOURNALISTDRAPET: Lyra McKee ble bare 29 år gammel. En feig snikskytter fra The New IRA skjøt og drepte den unge og modige journalisten i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker. Foto: NTB ScanpixVis mer

LONDON (Dagbladet):

Den 18. april i år ble den dyktige journalisten Lyra McKee drept, bare 29 år gammel. En snikskyter fra The New IRA skjøt og drepte henne i drabantbyen Creggan i Londonderry. Navnet Creggan betyr steinrøysa og der bor de fattigste, de fleste er katolikker.

Drapet var et nytt bevis for at fredsavtalen, som ble inngått langfredag 1998, lett kan brytes og er nok et bevis for at freden ikke har senket seg over denne britiske provinsen.

I dette miljøet har kriminelle gjenger fortsatt litt for fritt spillerom. De kaller seg Nye IRA, men har veldig lite med politikk å gjøre. De er først og fremst kriminelle og bruker religion som unnskyldning.

Drap på journalister er ikke nytt, det har skjedd i mange land, men dette drapet på Lyra McKee var en politisk handling fra en ny utbrytergruppe som ikke vil godta fredsavtalen og som ikke likte McKees journalistikk. Hun hadde i flere artikler kritisert grupper som Real IRA (nå Nye IRA) for deres opposisjon mot fredsavtalen.