KOMMENTARER

Den nye Silkeveien

Hongkong er en krusning. Xi Jinpings råsalg av Kinas handelsvisjoner er mer interessant. Han vil reise baklengs den ruta Marco Polo fulgte for 700 år siden.

UROLIG OMRÅDE:  Kinas visjoner om å gjenreise handelen langs den gamle Silkeveien har noen snublesteiner. Veien går gjennom den urolige Xinjiang-regionen som preges av separatisme og terrorisme. Foto: AP / NTB Scanpix
UROLIG OMRÅDE: Kinas visjoner om å gjenreise handelen langs den gamle Silkeveien har noen snublesteiner. Veien går gjennom den urolige Xinjiang-regionen som preges av separatisme og terrorisme. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LANZHOU, GANSU (Dagbladet): Brått befant jeg meg midt inne i Kina, i storbyen Lanzhou i provinsen Gansu med ca. 30 millioner mennesker. Jeg var invitert sammen med over 500 politikere, kulturarbeidere, akademikere og næringslivsfolk fra mer enn 60 land til en kultur- og industrikonferanse med kinesiske myndigheter og Asian-Pacific CEO Association som vertskap. Jeg fikk visum som næringslivsleder.

Blant deltakerne var det flere titalls amerikanske akademikere som nysgjerrig følger med når Kina inviterer til samtale om internasjonal handel og samarbeid. Etter å ha ekspandert kraftig i Afrika, retter landet nå blikket både mot land i USAs egen bakgård, og «stan»-landene inn mot sin egen vestgrense.

Lanzhou er ikke tilfeldig valgt når Kina ruller ut catwalken for å snakke om næringsutvikling og handelspolitiske ambisjoner. Provinshovedstaden ved elva Huang He (Guleelva) - også kalt «den kinesiske sivilisasjonens vugge» - opplever enorm befolkningsvekst og mengder av nye skyskrapere reiser seg mot himmelen. Myndighetene snakker for eksempel om turisme som en integrert del av kulturlivet. Provinsen bruker 15 milliarder Euro i året på å markedsføre seg som turistmål av typen «Kina er ikke bare Beijing».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer