Den nye «Skam»-hovedrollen er avslørt

NRK avslørte den nye hovedpersonen i nytt klipp.

NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRK
NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har lenge vært knyttet spenning til hvem som blir hovedpersonen i tredje sesong av NRKs suksesserie «Skam».

NRK har i dag sluppet første smakebit av den kommende sesongen, og alt tyder på at det er Isak historien skal dreie seg om til høsten.

I traileren ser vi Isak som sitter i guttegarderoben på Hartvig Nissen skole, mens karakterene Jonas, William og gutte-Chris har vannkrig i boksershortsen.

I sluttbildet av traileren kaster Jonas en melkekartong i veggen slik at det spruter melk i ansiktet på Isak. Klippet har fått tittelen «Isak» og avsluttes med «Høsten 2016».

- Jeg hadde aldri trodd at en metafor for sæd kunne være så vakker å se på, sier Dagbladets tv-anmelder, Marie Kleve, etter å ha sett klippet.

BLIR HOVEDPERSON: Isak (til høyre), spilt av Tarjei Sandvik Moe, blir hovedperson i «Skam» sesong tre. Her sammen med kompisen Jonas, spilt av Marlon Langeland, i første sesong. Foto: NRK
BLIR HOVEDPERSON: Isak (til høyre), spilt av Tarjei Sandvik Moe, blir hovedperson i «Skam» sesong tre. Her sammen med kompisen Jonas, spilt av Marlon Langeland, i første sesong. Foto: NRK Vis mer

Hvem er Isak?


Isak er bestevennen til Jonas, som var kjæreste med Eva i første sesong av TV-serien.

I sesong en trodde Eva at Isak var forelsket i henne, men på julegrantenninga fikk Eva og Noora øynene opp for at Isak kunne være forelsket i Jonas i stedet.

Også i sesong to har Isaks legning og mulige «hook» vært et tema.

Da Isak og gutte-Chris ble observert sammen i en bil, og senere gjorde «ring meg»-tegn til hverandre i skolegården, var Eva sikker på at de to hadde noe på gang.

Isak spilles av Tarjei Sandvik Moe.

- Dette blir gøy

Dagbladets TV-anmelder, Marie Kleve, var sikker på at sesong tre skulle handle om karakteren Sana, noe Dagbladets lesere også håpet på. Hun tror imidlertid at det blir spennende å følge Isak gjennom høsten,.

- Dette blir gøy! Jeg var nokså sikker på at tredje sesong ville handle om Sana, for hun var en såpass viktig bifigur i forrige sesong, og NRK har hele tida understreket at «Skam» er en serie for og om tenåringsjentene, sier hun og fortsetter:

- Men Isak har vært en kjempespennende figur helt siden starten, og andre sesong sluttet med noen store hint om ham.

Etter andre sesong satt Kleve igjen med flere ubesvarte spørsmål.

- Er det han som har sovet i boden hos Noora og Eskild? Har han fått problemer på hjemmebane, kanskje på grunn av legningen sin? Her er det så mye å ta tak i, og jeg tipper ««Skam»-kommentatorene vil få nok å gjøre, også til høsten.

- Vil ikke bli skuffa

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er ordknapp da Dagbladet snakker med ham onsdag formiddag.

Moslet vil ikke gå inn på detaljer eller si noe om begrunnelsen bak den nye hovedpersonen, men han sier at også sesong tre vil bli laget i det samme «Skam»-formatet som sesong en og to.

- Traileren taler for seg selv, sier han og fortsetter:

- Vi tror det blir en fantastisk sesong, og fansen vil ikke bli skuffa.

Fansen er delt

Fansen er delte i sine reaksjoner på NRKs valg av ny «Skam»-hovedperson.

KJÆRLIGHETSDRAMA: Andre sesong dreide seg i stor grad om kjærlighetsdramaet mellom Noora og William. Foto: NRK
KJÆRLIGHETSDRAMA: Andre sesong dreide seg i stor grad om kjærlighetsdramaet mellom Noora og William. Foto: NRK Vis mer

Mens enkelte jubler over å få se mer av Isak, uttrykker andre sin skuffelse på den lukkede «Skam»-gruppa på Facebook, som har nærmere 47 000 medlemmer.

Flere skriver at de skulle ønske at valget falt på William eller gutte-Chris, mens noen tror at NRK kommer til å miste seere på grunn av valget.

«Jeg skjønner ikke hvordan de ikke ser selv at de kommer til å miste seere på dette. Hadde vært mye smartere av dem å la guttene få sin egen serie, enn å bare kaste bort jentene. Skam handlet om jentene, ikke om guttene.», skriver en «Skam»-fan på Facebook-gruppa.

Men det er ikke alle som er like kritiske. Kommentarfeltet på Facebook preges av rosa hjerter, og kommentarer som «Lykke», «Så sykt glad» og «Jeg elsker det».

Noen skriver også at de ser fram til å «få et annet perspektiv» i serien, og at det er «bra med variasjoner».

- Sexy trailer

GJENGEN ALLIANSE: Gjennom første og andre sesong av »Skam» har seerne kommet tett på denne jentegjengen ved Hartvig Nissen videregående skole. I tredje sesong kan det se ut til at fokuset i serien dreier seg mer mot guttene i serien. Foto: NRK
GJENGEN ALLIANSE: Gjennom første og andre sesong av »Skam» har seerne kommet tett på denne jentegjengen ved Hartvig Nissen videregående skole. I tredje sesong kan det se ut til at fokuset i serien dreier seg mer mot guttene i serien. Foto: NRK Vis mer

Marie Kleve mener at traileren kan minne mye om traileren for sesong to.

- Den sexy traileren minner mye om traileren for andre sesong, bare at den handler om en – tilsynelatende - homofil gutt i stedet for ei heterofil jente. Det er kult og aktuelt og veldig på tide, for en norsk ungdomsserie, sier hun og legger til:

- Hvis du ikke orker flere kronikker og debattinnlegg om Skam, bør du ta deg en ekstra lang sommerferie.

Leder Ingvild Endestad i Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, synes valget av Isak som hovedperson er spennende.

- «Skam» har allerede gått fram som et veldig godt eksempel på å vise sterke karakterer med ulik bakgrunn, og de har tematisert kjønn og seksualitet. Det tenker vi har vært viktig. I en serie som har en forbildeposisjon er det spennende at de nå velger en ung antatt homofil som hovedperson, sier Endestad til Dagbladet.

-Tror du at en større profilering av Isak i serien kan få ringvirkninger på noe vis?

-Jeg tenker at det er viktig å ha forbilder innenfor hele spekteret av kjønn og seksualitet i serier, og at man også får lov til å være hovedroller og ikke bare bikarakterer. Det er i hvert fall noen å speile seg i for unge folk, avslutter Fri-lederen.

Gutte-Chris+Isak?

Ingeborg Heldal er bloggredaktør i Aller Media og ihuga «Skam»-fan. Men i motsetning til mange andre, er ikke Heldal overrasket over den nye hovedrollen.

- Jeg synes det er så spennende at de har valgt Isak som ny hovedrolle, men jeg føler jo egentlig den tråden ble lagt tydelig gjennom hele sesong to og i avslutningen. Jeg synes også det blir veldig gøy å se ting fra guttas perspektiv denne gangen, sier Heldal og legger til:

- Vi må jo også huske at selv om denne sesongen skal handle om Isak, så ble jo William i nesten like stor grad en hovedrolle som det Noora var i sesong 2.

Heldal synes spesielt forholdet mellom Isak og Chris blir spennende å følge med på.

- Vi har fått mange frampek på at Isak og Chris kan ha hatt noe med hverandre å gjøre, men dette er jo foreløpig bare spekulasjoner. Men hva skjer med Eskild oppi alt dette, og hvem har egentlig bodd i boden? Det er så mange spennende ting jeg håper vi får svar på i løpet av denne sesongen, sier Heldal og fortsetter:

- Nå må de kanskje lage nye gensere med Chris + Isak også, det er jo stas for meg som allerede har sikret meg Noora + Wilhelm-genseren, ler Heldal.

Sana var favoritt

IKKE HOVEDPERSON LIKEVEL: Karakteren Sana, spilt av Iman Meskini, ble stemt fram av Dagbladets lesere som den rollefiguren flest ønsket å bli bedre kjent med i neste sesong. Foto: NRK
IKKE HOVEDPERSON LIKEVEL: Karakteren Sana, spilt av Iman Meskini, ble stemt fram av Dagbladets lesere som den rollefiguren flest ønsket å bli bedre kjent med i neste sesong. Foto: NRK Vis mer

Serien har blitt hyllet av unge som gamle gjennom sine to sesonger. Til høsten er det altså klart for sesong tre.

Det har siden sesongavslutningen blitt spekulert i hvem som skulle være hovedrollen i tredje sesong av skam.

Dagbladets lesere stemte fram Sana som den heteste kandidaten. Når er det altså klart at det som første gutt, blir Isak som skal bære den populære serien i neste sesong.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer