Den nye stemmen

Kanskje skal det bli litt mer lov å komme med optimistiske fortellinger igjen? For Johan Harstads del har det gått svært så bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Vi hadde ikke altfor store vanskeligheter med å utpeke litteraturtalentet for 2003. Johan Harstads sterke novellesamling «Ambulanse» mottok et samlet, dypt bukk fra den norske anmelderstanden da boka kom ut tidligere i høst. Det hadde ikke Harstad særlig tro på da han var i sluttfasen med den tidligere i år.

Løsninger

- Jeg var innstilt på at boka skulle floppe. Jeg tenkte at den var veldig optimistisk. Det har ikke vært på moten i det litterære Norge på en stund, sier Harstad. I Harstads fortellinger dreier kloden rundt mennesker som på høyst ulike vis har kommet seg til mentale utkantstrøk, og som blir utfordret i den vanskelige øvelsen «å holde ut». Forfatteren tror at kraften i en historie ikke nødvendigvis blir svekket om den skeive tilværelsen kan rette seg opp til det bedre.

- Hvor mye skade kan et menneske bli påført før det blir uopprettelig? Før du gir opp? Som oftest går det galt for folk i litterære tekster. Jeg ville forsøke å nærme meg en løsning for dem - lete etter muligheter for at ting kan snu seg og at livet kan fungere igjen.

Vietnam

Harstad debuterte i fjor med tekstsamlingen «Herfra blir du bare eldre». Også den sterkt kritikerrost. Forfatteren selv kan neppe karakteriseres som «eldre» ennå med sine 23 år. For tida studerer han litteraturvitenskap i Trondheim, men har tanker om forfattervirksomhet på heltid. - Da jeg var 10 skrev jeg en 18 sider lang roman om Vietnamkrigen. Jeg påførte meg selv litt skade der. Vietnam har fulgt meg hele tida siden. Det er litt komisk også. Jeg var tross alt minus fem år da freden kom der nede. Harstad har også spredd sitt talent ut over andre områder. Han deltar i arbeidet med en dokumentarfilm om det sterkt glemte rockebandet Blomst.

Allsidig

- Et forferdelig dårlig band jeg var med i da jeg var 14. Det hadde universets dårligste vokalist, meg, som også skrev forferdelig dårlige tekster. Dessuten hadde vi en gitarist og en trommeslager som stort sett spilte to ulike sanger. Vi håper å lage en billig og grei dokumentarfilm om hvorfor det ble så dårlig.

Harstad er også involvert i en gjeng som kaller seg Norsk Rodeo, en kulturfabrikk i Oslo med en gruppe talenter innen musikk, litteratur og teater. Sammen med studievenner i Trondheim har han også begynt å eksperimentere med musikk igjen.

- Men for sikkerhets skyld jobber vi med lyd. Ingen vokal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer