Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den nye svensktoppen

Han er «verdens mektigste svenske», men er du over 30 år aner du sannsynligvis ikke hvem Pewdiepie er.

SVENSKENE, ALTSÅ: Felix Kjellberg, Pewdiepie. Videoblogger med verdens største youtube-kanal. Svenskene, altså. Foto: AFP
SVENSKENE, ALTSÅ: Felix Kjellberg, Pewdiepie. Videoblogger med verdens største youtube-kanal. Svenskene, altså. Foto: AFP Vis mer
Kommentar

Møt svenske Felix Kjellberg, 25 år og bosatt i Brighton sammen med sin 21 år gamle italienske kjæreste. I fjor tjente han 29 millioner svenske kroner på å lage videoklipp som han legger ut på Youtube, stort sett av seg selv som spiller dataspill mens han kommenterer underveis - i tillegg til videoblogginnlegg hvor han snakker sammen med kjæresten eller gjør andre hverdagslige ting.

For dem som er godt kjent med fenomenet youtubing og gaming er han en superstjerne og kjendis av verdensformat, men for det store flertallet sier ikke navnet Pewdiepie noe som helst.

Det er en generasjonskløft av det virkelig store formatet.

Felix Kjellberg, eller «Pewdiepie» er verdens suverent største youtuber med over 30 millioner abonnenter. Det svenske magasinet Icon intervjuet han nylig, og utropte ham til «världens mäktigaste svensk».

Er han virkelig det? Det er selvsagt mulig å argumentere imot. Men målt i gjennomslag er det neppe mange som kan måle seg. Bare her i Norge er det over 250000 som abonnerer på youtube-kanalen hans, og han har totalt over 2,1 milliarder visninger av videoene sine worldwide.

Felix Kjellberg er en sympatisk, humoristisk fyr som kaller alle følgerne sine for «bros» (selv om halvparten av publikum er jenter), og som er del av en vidunderlig ny verden av videobloggere som når et enormt publikum direkte fra gutte- og jenterommet. Det vil si: Kjellberg og kjæresten (som også er videoblogger, og har 4 millioner abonnenter) bor nå i en flott villa i viktoriansk stil, og antallet som nå kan leve, godt, av videoblogging begynner å bli ganske stort. Det er blitt big business som underholdningsgigantene allerede har begynt å kjøpe opp for å posisjonere seg. Disney kjøpte tidligere i år Youtube-nettverket som Pewdiepie er en del av, for 4 milliarder kroner.

Aktørene tar seg grovt betalt. Google tar 45 prosent av annonseinntekene, og nettverkene som fordeler inntektene til bloggerne tar halvparten av det resterende beløpet. Det er altså like mye monopolisering som demokratisering.

Hvor kommer han fra? Sverige, men det er ikke så viktig i denne sammenheng. Etter å ha nådd øverste nivå på World of Warcraft (WoW) begynte han først å vie oppmerksomheten til studiene, samtidig som han startet videobloggingen - og fulgte det opp like intenst som WoW. Han svarte alle som kommenterte videoene hans på Youtube, og tilpasset innholdet underveis etter hva publikum meldte tilbake. Han lager det folk vil ha.

Og de vil ikke ha spillslakt, for eksempel. Han lager bare klipp med spill som han har noe fint og morsomt å si om (""jag vill inte at någon ska må dåligt på grund av mig"). Religion holder han seg unna, det samme omtale av enkeltland.

Han gjør et stort poeng av å gi tilbake. Fortelle abonnentene sine hvor mye de betyr for ham. At de er likeverdige. Er de det? Tja, en viss skjevhet finnes. Han får nå rundt 60000 kommentarer under hvert nye klipp.

Denne medhårs-strategien har vært vellykket. For en kynisk utenforstående kan det virke som en blanding av kald beregning og kardemommelov. Andre vil kanskje kalle det raushet, eller internett-kultur. Og det er få andre som mestrer den like godt som Pewdiepie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling