Den nyrike drømmen

- De nyrike forholder seg til til arkitektur er som pornografene til erotikk. Resultatet blir en uavlatelig simulert orgasme.Det sier statsviter Erling Dokk Holm til Dagbladet.

Han er en av redaktørene av boka «Varene tar makten» i regi av Makt- og demokratiutredningen.

I følge Holm har en ny retning tatt form i arkitekturen. Den nyrike stilen har minst sju kjennetegn: Søyler, valmet tak, smårutete vinduer, karnapper, glassert takstein, «spanske buer» og spir.

- Oppkomlingene har til alle tider bygd nytt og stort, men de har som regel fulgt den stilhistoriske hovedstrømmen. De siste 10-20 åra har vi vært vitne til en trend der nyrikingene vil signalisere at - jo, vi er som dere, bare mye mer. Dermed bygger de den hjemlige varianten av Dallas- og Dynasti-palasset, egentlig en slags forstørret og oppdatert Block Watne-bungalow fra ferdighuskatalogen, sier Dokk Holm.

Hjemmekos

Erling Dokk Holm sier ikke at den nyrike arkitekturen er «stygg» eller «pen». Han konstaterer bare at der den modernistiske arkitekturen signaliserer eksklusivitet og avstand, innbyr oppkomlingene til hjemmekos. Kultur og kapital har skilt lag.

- Hvordan skal dette gå?

Gjør skade

- Jeg tror vi må leve med fenomenet. Vi vasser i penger, stadig flere vil ha garasjenalegg i fjellet med torv og spir på taket og «setervoll» på tunet. Der vi tidligere tilpasset hytta i terrenget, er vi nå vitne til en destruksjon av landskapet.

ALLE ATRIBUTTER: Knut Haavik tjener penger på å vise fram andre i Se og Hør. Huset hans på Vindern i Oslo
har alt den nyrike ønsker,  konstaterer Erling Dokk Holm.Foto: LARS EIVIND BONES
ALLE ATRIBUTTER: Knut Haavik tjener penger på å vise fram andre i Se og Hør. Huset hans på Vindern i Oslo har alt den nyrike ønsker, konstaterer Erling Dokk Holm.Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- De nyrike har sine hoff-arkitekter?

- To navn går ofte igjen: Finn Sandmæl og Lorentz Gedde-Dahl. De tolker de nyrikes ideologiske prosjekt med eksepsjonell grad av følsomhet. De blander elementer og stiluttrykk, plukker fritt fra godteposen.

- Hva ville Erling Dokk Holm gjøre om han var rik?

- Gått til verdens beste arkitekter, Norge har noen av dem, og sagt: Jeg skal ha kjøkken, stue og soverom. Værsågod!

ALLE ATRIBUTTER: Knut Haavik tjener penger på å vise fram andre i Se og Hør. Huset hans på Vindern i Oslo har alt den nyrike ønsker, konstaterer Erling Dokk Holm.Foto: LARS EIVIND BONES