KOMMENTARER

Den objektive fellen

Ropene på objektiv journalistikk er ikke bare et blindspor. Det er en felle.

PÅ JOBB I FELTEN:  Sidsel Wold i den palestinske delen av Jerusalem. Påstandene om at hun og kollegene lyver framsettes ofte fra en sofa 3600 kilometer unna.
Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET
PÅ JOBB I FELTEN: Sidsel Wold i den palestinske delen av Jerusalem. Påstandene om at hun og kollegene lyver framsettes ofte fra en sofa 3600 kilometer unna. Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Krig og konflikt skaper alltid dårlige vilkår for fri flyt av informasjon. Aktørene vil ha kontroll, ikke anstrenge seg for å respektere informasjons- eller ytringsfriheten. Vietnamkrigen var et vendepunkt. Medienes rapporter om krigens metoder og resultater endret den amerikanske opinionen. Samtidig uteble de militære og politiske resultatene. Til sammen førte det til et ydmykende nederlag for USA. Siden har alle krigsherrer praktisert streng informasjonskontroll. I moderne kriger er det bare en halv sannhet at makten vokser ut av geværløpet. Opinionen må også erobres. Da gjelder det å dominere den store fortellingen om krigen, den som skiller det onde fra det gode. Da sier det seg selv at journalistene er et viktig mål. Noen krigsherrer legger ikke skjul på det. Fire uker etter at Russland annekterte Krim, signerte president Putin et dekret som anerkjente arbeidet til 300 journalister for deres «objektive dekning».

Her hjemme raser det en debatt om dekningen av krigen i Gaza. NRK-reporterne Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit anklages for manglende balanse i dekningen av krigen. TV2-medarbeideren Fredrik Græsvik får også kraftig kritikk. Det er verken merkverdig, uvanlig eller upassende at det blir stilt spørsmål ved hvordan medier og journalister utfører sine oppdrag. Tvert imot er løpende mediekritikk en sentral del av den offentlige samtalen. Og kritikken må gjerne være besk og direkte. Journalistenes og redaktørenes sentrale rolle i utvelgelse og fortolkning av nyheter tilsier at de skal tåle mer enn andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer