Den Odde jul

GEILO (Dagbladet): Når Odd Børretzen (74) åpner munnen, høres det ut som det er selve jula som snakker. Da er det bare rimelig at Børretzen for andre år på rad er vert for «Norge rundt»s sending på julaften. - Jula er en liten oase, et ideal av snillhet, reflekterer Børretzen.

- Det er ikke sikkert vi får det til, men vi prøver i alle fall, legger han til. Bare det aller beste duger når «Norge rundt» feirer julaften i årets beste sendetid på NRK1. Odd Børretzen synes som det perfekte valg. Onsdag ble programmet spilt inn i lune, men sprengkalde omgivelser. Utenfor hytte 26 i Vestli hyttesenter herjer 20 minusgrader, men inne foran den ennå utente peisen hersker en slags fred blant NRKs lamper og kameraer. Børretzen sitter rak i sofaen og venter på jul, han og. Han skal feire julaften hjemme i Tønsberg med sju voksne og fire barn i stua.

Forbruksjula

Børretzen er overraskende positiv til jula.

- Jeg synes til og med det er mye vakkert forbundet med tro. Jeg skulle gjerne ha lest juleevangeliet på julaften, men får ikke lov av min kone. Hun er fundamentalistisk i sin antikristendom, sier Børretzen med et smil, og stopper. Slik at han i det hele tatt får lov til å feire jula hjemme. Det er fristende å spørre en samfunnsrefser av Børretzens kaliber om for eksempel konsumjaget nå oppunder jul. Men han klarer ikke helt å hisse seg opp. Kanskje like greit når en er 74 år.

- Forbruket har ikke nødvendigvis så mye å gjøre med jul. Det er noe som er der likevel. Det er ikke bare jula som blir sjenert av det. Jeg tror nok det er beklagelig, men det er lite å gjøre ved det. Det er som regnvær, dette.

- Det betyr ikke så mye om presangene koster 2000 eller 200 kroner. Det viktigste er at tilslaget er der. Jula som ritual er jo utelukkende basert på vakre tanker, mener Børretzen.

Snill, gammel mann

Som «Norge rundt»-vert skal han ha små kåserier foran hvert innslag. Han vokter seg vel for å komme med det han kaller stuefilosofi nettopp omkring dette med nordmenns forbruk. Likevel var han et høyst naturlig valg for jobben, sier producer Dag Indrebø.

- Vi var svært godt fornøyd med ham etter sendingen i fjor. Han er en fabelaktig kåsør. Til tross for spissformuleringer er han en fader som har mye vettugt å si, sier Indrebø.

- Det er vel ikke så rart jeg ble spurt, sier Børretzen.

- Jeg har blitt en snill, gammel mann, sier han og smiler både skjevt og lurt.

- Men jeg har vel kanskje en viss evne til et poetisk uttrykk som klaffer med dette programmet. Og programskaperne tillegger meg i alle fall evner som jeg setter pris på: at jeg er anstendig, ærlig og til å stole på.

Ny plate

Plateartisten Odd Børretzen har imidlertid pensjonert seg. I alle fall hvis vi skal tro pensjonisten Odd Børretzen.

Suksessene med makker Lars Martin Myhre har vært både overraskende og gledelige, men nok er nok, hevder han.

- Og det er ikke koketteri, sier mannen som til sammen har solgt over 250000 eksemplarer av «Noen ganger er det all right» (1995) og «Vintersang» (1997). Men det stemmer nok ikke helt. Fra Børretzens plateselskap, Tylden & Co, får Dagbladet bekreftet at Børretzen og Myhre i løpet av seinsommeren eller høsten 2001 kommer med ny plate.

Det som imidlertid er helt sikkert fra Børretzens side, er at han jobber med bok. Rettere sagt bøker.

- Jeg holder på med ei båtbok nå, «Gleden ved å være i båt». Og snart skal jeg i gang med «Gleden ved å reise». Planen er å gi ut 40 bøker i en «Gleden ved å...»-serie, sier Odd Børretzen og sprekker i et stort smil.

NORGE RUNDT MED ODD: - Det er ikke så rart jeg er blitt spurt om å lede «Norge rundt» på julaften. Jeg er jo blitt en snill, gammel mann, sier Odd Børretzen.