1,1 MILLIONER EURO: Denne kofferten skal ha tilhørt kokainbaron Nicolás Rivera Gámez. Han ble arrestert i Madrid i 2010 i en høyprofilert, internasjonal politiaksjon. Kofferten lå i bagasjerommet på en av Gámez 18 biler. Foto: Spansk politi
1,1 MILLIONER EURO: Denne kofferten skal ha tilhørt kokainbaron Nicolás Rivera Gámez. Han ble arrestert i Madrid i 2010 i en høyprofilert, internasjonal politiaksjon. Kofferten lå i bagasjerommet på en av Gámez 18 biler. Foto: Spansk politiVis mer

Den omstridte «Brennpunkt»-kofferten tilhørte internasjonal narkobaron

Han bodde i samme nabolag som fotballspiller Cristiano Ronaldo, og levde et luksusliv uten sidestykke.

(Dagbladet): Søndag ble det kjent at Brennpunkt-redaksjonen har brukt «falske» bilder til å dokumentere sentrale journalistiske poeng i NRK-dokumentaren «Lykkelandet».

Bildene ble brukt til å poengtere storstilt kriminell aktivitet av et rumensk nettverk i Bergen.

Mandag vokste bildeblemmen i omfang, og til slutt viste det seg at seks av 31 bilder i dokumentaren ikke er tatt av personene som eier Facebook-profilene bildene er hentet fra. Det skriver NRK i en oppklarende artikkel.

Dukker opp i 2010

Et av de første bildene som ble avslørt som «falskt», av seer Karl Henry Nøkling, viser en rød koffert, stappfull av eurosedler.

Fotografiet er spredt for alle vinder på nettet, ofte brukt for å illustrere røverhistorier og tilgang på kontanter og rikdom, men følger man internettsporene helt tilbake til 2010 dukker det opp i en spansk avis, angivelig for første gang.

I en artikkel, publisert 22. november 2010 i avisa Publico, er bildet vedlagt en redaksjonell kommentar som omtaler den kriminelle skjebnen til narkobaronen Nicolás Rivera Gámez fra Mexico.

Den røde kofferten skal ha inneholdt over én million euro, og ble funnet i bagasjerommet til en av luksusbilene han disponerte, skriver Publico.

Operasjon «Hvite epler»

Da han ble tatt av spanske myndigheter i september 2010, holdt Gámez til i Madrid i Spania.

Forbryteren ble arrestert i en enorm narkotikasak med internasjonale forgreininger til flere sør-amerikanske land, blant annet et kartell i Colombia, skriver El Pais.

Opprullingen av kokainnettverket var et samarbeid mellom politistyrker i flere land. I Argentina ble operasjonen døpt «hvite epler», oppkalt etter kjernefrukten som ble brukt til å smugle kokainen over atlanteren til Europa.

Storstilt luksusliv

Saken vekket stor oppsikt, og ble hyppig omtalt i Spanias største aviser. Gámez levde et luksusliv uten sidestykke. Bruksbudsjettet til storfisken skal ifølge spesialagentenes utregninger visstnok ha ligget på rundt 60 000 euro i måneden, over 550 000 kroner i dagens kurs.

Den prisbelønte, spanske journalisten Víctor Núñez Jaime skrev en portrettserie om Gámez i 2013, publisert i tre deler i spanias største avis, El Pais. I «El Señor de los Coches» (Herren av bilene) dykker han dypt ned i aksjonen, og den ekstravagante livsstilen til forbryteren.

Portrettserien er oppkalt etter kallenavnet Gámez fikk av det lokale bilvaskeriet i nabolaget han bodde i. Bildet av kofferten brukes i tredje avsnitt.

3000 kilo kokain

Et steinkast unna fotballproff i Real Madrid, Cristiano Ronaldo, og sistnevntes trener, José Mourinho, bodde han i en storslått villa med 18 luksusbiler og tre motorsykler «parkert utenfor», ifølge Publico.

Det gode liv i Madrid varte altså helt til spanske spesialstyrker aksjonerte, og pågrep smuglernettverket Gámez var en del av. Anklagene var ikke småtteri: Hele 3000 kilo kokain ble forsøkt smuglet i to containere fra Sør-Amerika.

I februar i år omtaler El País dommene til nettverket. Lederen fikk ti år i fengsel. De åtte resterende involverte, inkludert Gámez, fikk redusert dommen til mellom fire og fem år bak murene på grunn av tilståelsesrabatt.

I tillegg måtte narkotikasmuglerne betale millioner av euro i bøter.

BRENNPUNKT: Se litt av NRKs Brennpunkt-episode ved navn «Lykkelandet», som omhandler rumenske tiggere i Norge. Video: NRK Vis mer