Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Den onde stemoren»

Samtidig som Ingrid Lorentzen danser rollen som Odette/Odile i «Svanesjøen», filmdebuterer hun som den slankegale og onde stemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et velkjent tema for en ballerina.

- Det verste var å måtte gjøre så forferdelige ting mot unger, sier Ingrid Lorentzen.

I Hilde Heier-filmen «Lille frøken Norge», som snart har premiere, spiller hun den onde stemor anno 2003. Hun som mener utseende er viktigere enn alt. Berømmelse er det eneste som kommer i nærheten.

- Jeg spiller en tidligere Frøken Norge, men det begynner å bli ei stund siden, og jeg venter bare på å komme tilbake i rampelyset. Det skal jeg klare på to måter. Datteren min skal bli Lille Frøken Norge, og jeg har klart å sjekke opp livvakta til dronningen. Han og hans datter kommer flyttende inn til meg og min datter. De representerer det sunne og normale. Jeg er forferdelig usunn, jeg utnytter folk og driver med alt fra hjemmefettsuging til å slå inn dodøra med øks. Et grusomt forbilde, sier Ingrid Lorentzen.

Slankepress

Dårlige forbilder er det nok av, mener hun. Og hun håper «Lille frøken Norge» skal rive ned noen av dem.

- Jeg er glad denne filmen blir lagd. Den er en fin kommentar til en syk tendens. Alle barneklærne som blir brukt i filmen, er kjøpt i vanlige norske klesbutikker. Det er stringtruser og navletopper og utringninger og miniskjørt. Hvordan skal man kunne parodiere en slik virkelighet? Unger skal liksom ta seg ut. De skal være sexy og slanke. Det er vanvittig, sier hun.

- I ditt eget yrke er det også et slankepress, eller i alle fall et være-slank-press. Hvordan takler du det?

- Jeg må, man er nødt til å være slank når man skal løftes x antall ganger i løpet av ei forestilling. Men samtidig kan jeg ikke gjøre det jeg gjør uten næring. Jeg må være sterk og ha krefter. Det er en balansegang.

Prestasjonsangst

- Føler du forventningspress når du nå filmdebuterer? Hvor stor er fallhøyden?

- Jeg har aldri gjort dette før. Jeg har aldri så mye som snakket før i en sånn sammenheng, jeg har bare beveget meg! Men så er det også det jeg trøster meg med. Det er ikke mitt yrke, tenker jeg, det er ballettdanser jeg er. Jeg kunne ikke si nei da jeg ble spurt. Det rare er at etterpå er jeg blitt modigere i mitt eget yrke. Jeg tenker at hvis jeg kan spille film uten å kunne det, må jeg i alle fall kunne gjøre det jeg har gjort i 25 år uten å være nervøs, sier Ingrid Lorentzen.

Filmen får førpremiere under barnefilmfestivalen i Haugesund om ei drøy uke, og 12. september har den vanlig norgespremiere. Samme dag har Ingrid Lorentzen generalprøve på «Svanesjøen» på Den Norske Opera.

- Det er typisk! Jeg gjør «Svanesjøen» bare tre ganger, og en av dem må falle på samme dag som filmpremieren. Men jeg kan ikke kalle det uflaks, heller! Begge deler er fantastiske, jeg kan ikke irritere meg over dem, sier hun.

PÅ FILM: Ingrid Lorentzen er en av Norges største dansekunstnere. Snart debuterer hun også som filmskuespiller. Det har hun lært mye av.