Anmeldelse: «Gruppen» - Mary McCarthy

Den originale «Sex and the City»

Mary McCarthys suksessroman fra 1963 er like medrivende nå som da den først kom.

BERØMT: Mary Therese McCarthy (1912–1989) var en amerikansk forfatter, kritiker og politisk aktivist. Foto: NTB Scanpix
BERØMT: Mary Therese McCarthy (1912–1989) var en amerikansk forfatter, kritiker og politisk aktivist. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Sex and the City fra 30-tallet» har Mary McCarthys roman «Gruppen» blitt kalt. Jeg syntes sammenligningen virket søkt, men det skulle vise seg at den passet som en velpleid hånd i en Hermès-hanske.

Fokuset på en velstående venninnegjeng på Manhattan er det samme i serien som i romanen, fokuset på kvinnelig seksualitet, karriereambisjoner og romantiske drømmer likeså. Forfatteren bak «Sex and the City»-bøkene har også fortalt at hun var inspirert av McCarthys roman. Men der karakterene i TV-serien til slutt ender opp som parodier på seg selv, tar McCarthy sine på det varmeste alvor helt til siste side.

Intellektuell størrelse

Mary McCarthy (1912-1989) var selv en toneangivende kvinne i New York fra 1930-tallet. Hun ble uteksaminert fra den prestisjefylte kvinnecolleget Vassal nord i New York i 1933, akkurat som de åtte kvinnene hun skriver om i romanen. Deretter skrev hun seg inn i det viktigste litterære redaksjonene på Manhattan, som «The New York Review of Books».

Jeg ble først klar over McCarthy da hun, portrettert av skuespilleren Janet McTeer, kom svinsende inn i den tyske filosofen Hannah Arendts liv i filmen om sistnevnte fra 2012. Etter en syrlig start blir de to nære venninner og deres livslange korrespondanse er samlet i den anbefalelsesverdige samlingen «Between Friends». Men til tross for McCarthys lysende intellekt, eller kanskje nettopp derfor, er ikke «Gruppen» noen tung bok, selv om den er nesten 500 sider lang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer