Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den økende ledigheten

Ingress

Meninger

Statistikk fra Nav som ble offentliggjort fredag viser at så mange som 279000, hver tiende arbeidstaker, hadde meldt seg ledig i løpet av fjoråret. Det viser at arbeidsledighet rammer mange, men at de fleste kommer seg relativt raskt tilbake i arbeid. Gjennomsnittstallet for registrerte arbeidsledige var bare drøyt 70000, som bare utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er et svært lavt tall sammenliknet med arbeidsledigheten i Europa som er om lag 12 prosent.

Likevel er det en viss økning i ledigheten. Særlig i bygge- og anleggsbransjen som det siste halvåret har merket prisfall og større treghet i boligmarkedet. Det har den følge at det settes i gang færre nye prosjekter. En bivirkning av dette er en større grad av forsiktighet i husholdningene. Pengene sitter ikke like løst som før, og det går ut over varehandelen, som er en annen bransje som merker økt ledighet. Nav regner med en viss økning i ledigheten i år, men tror så, i likhet med SSB og andre prognosemiljøer, at den vil gå noe ned igjen neste år.

Det er imidlertid all grunn til å følge utviklingen nøye. Ennå vet vi ikke hvor stor virkning psykologien har i boligmarkedet. Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, som i forrige uke var gjest på Skagen-fondenes konferanse i Oslo, mener Norge har en boligboble og at gjeldsnivået er truende. Det samme har norske sjeføkonomer påpekt i lang tid. Samtidig peker andre makroøkonomer på at grunnleggende forhold skulle tilsi at prisnedgangen i boligmarkedet er midlertidig. Det er befolkningsvekst, historisk høy kjøpekraft, kronekursen har styrket norsk næringslivs konkurranseevne og kriseland i EU begynner å komme seg igjen. Horisonten burde være lys bak lette skyer. Uansett strides de lærde.

Noen aktører vil kjenne besøkelsens tid. Arbeidsgiverorganisasjoner ønsker endringer i arbeidsmiljøloven som gjør det lettere å ansette folk midlertidig og er ellers opptatt av mer «fleksible» arbeidstidsordninger. De vil i likhet med regjeringspartiene følge utviklingen med argusøyne dels for å motvirke høyere ledighet, men også for å finne gode begrunnelser for lovendringer. Arbeidsgiverne har klare forventninger til den nye regjeringen og vil presse på for å få Høyre og Frp til å stå ved sine løfter.