NORSKE EBØKER: Bokskya er den norske bransjeløsningen for ebøker. Ebøkene kan kjøpes i ulike nettbokhandler, og lastes ned og leses i Bokskya-programmet. Apples bokhandel iBookstore er langt mer brukervennlig, men har foreløpig langt dårligere utvalg. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NORSKE EBØKER: Bokskya er den norske bransjeløsningen for ebøker. Ebøkene kan kjøpes i ulike nettbokhandler, og lastes ned og leses i Bokskya-programmet. Apples bokhandel iBookstore er langt mer brukervennlig, men har foreløpig langt dårligere utvalg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Den perfekte norske ebokhandel finnes ikke

Slik burde den vært.

BOKKOMMENTAR: For tre uker siden åpnet iBookstore i Norge, og ble den første virkelige utfordreren til den ikke helt velfungerende norske ebokløsningen Bokskya. Nå kan alle iPhone- og iPad-eiere handle norske ebøker med et par tastetrykk.

Småforlagene jubler. Ikke bare har de fått en brukervennlig salgskanal for ebøkene sine - de får også boltre seg der alene, mens de tre største forlagene holder seg trofast til Bokskya.

Derfor var det en nokså ukjent forfatter fra bittelille Vendetta forlag som toppet den første norske bestselgerlista i iBookstore.

DU OG JEG TRENGER ikke juble ennå. Hvem av oss gidder å gå rundt og huske på hvilke forfattere som kommer ut på hvilke forlag, og hvilke forlag som har inngått avtaler med hvilke bokhandler?

Jeg vil ha alle norske ebøker på ett sted. Det er det første og viktigste av mine ti ønsker for den perfekte ebokhandel. Resten har du her:

2. En applikasjon som kan lastes ned til mobilen eller nettbrettet med et par klikk. I tillegg en lesebrettløsning som gjør det mulig å laste ned bøker rett til brettet, uten å koble det til pc-en først.

3. Kjapp og enkel registrering, uavhengig av pc og ledninger.

4. Lagre betalingsopplysningene mine første gang jeg handler, så jeg bare trenger å taste et passord neste gang jeg skal kjøpe ei bok.

5. Alle nye bøker lanseres som ebok samtidig som de kommer i papir. Glem forsinkelser for å selge flere papirbøker. Slikt skaper ulovlig nedlastning.

6. Ei liste med nyheter, og helst ei liste med bøker som virkelig er nye, ikke bare nye i ebokformat.

7. Bestselgerlister.

8. Nyhetslister og bestselgerlister oppdelt i sjangere.

9. Tips til bøker jeg vil like, basert på hvilke jeg alt har kjøpt.

10. Konkurransedyktige priser.

DE FEM FØRSTE ønskene er de viktigste, det siste kommer deretter. Når jeg får alle oppfylt, skal jeg komme med et lite jubelrop. Jeg lover.