Den perfekte skrekkfilm

Matematikere har funnet oppskriften. Sjekk formelen.

(Dagbladet.no): Trodde du at matematikere bare var opptatt av tørre tall, regnestykker og kvadratrot? Å nei, du. En gruppe britiske tallknusere ved King's College i London har nemlig fylt to lange sommeruker med grøss, gru, splatter, blod og gørr. Alt i vitenskapens navn. Og nå har universitetsfolka kommet opp med den matematiske formelen for den perfekte skrekkfilm, melder BBC.

Forskerne ville finne ut hvorfor grøssere som Blair Witch Project og Psycho skremmer livskiten ut av kinopublikummere. Derfor analyserte de kjente filmer i sjangeren.

Fjorten dager seinere hadde de satt sammen en innviklet formel som hviler på hovedelementene spenning, realisme og blod&gørr.

Men heller ikke scener der mennesker jages, følelsen av å være fanget, lysstyrke, blodsprutens størrelse, og musikk som bygger seg opp, mangler i matematikernes skrekkformel. Forkerne fant også at filmen må være noenlunde realistisk for å være ordentlig skummel. I tillegg til at publikum i større grad lever seg inn i en historie med et mindre antall karakterer.

Her er formelen:

Slik mener de lærde at den perfekte skrekkfilmen er bygget opp (fritt oversatt fra engelsk til norsk):

(em+u+js+ff)kvadrert + s + (r+f)/2 + (a+im+fs)/an + sin x -1.

  em = eskalerende musikk
  u = det ukjente
  js = jagescener
  ff = følelsen av å være fanget
  s = sjokk
  r = realistisk
  f = fantasi
  a = karakteren er alene
  im = i mørket
  fs = filmsetting
  an = antall personer
  sin = blod og gørr
  1 = stereotypier
 • Formelen ble utviklet på oppdrag av Sky Movies. Les mer på universitetets nettsider.

Tidenes skumleste

På bakgrunn av det matematiske nybrottsarbeidet har forskerne kommet fram til at Stanley Kubricks «Ondskapens hotell» («The Shining») fra 1980 er tidenes mest vellykkete skrekkfilm. Historien utspiller seg i en isolert setting der spenningen bygger seg gradvis opp mot et dramatisk klimaks, og gørr-faktoren overdrives ikke.

En annen film som trekkes fram er «Psycho» fra 1960, spesielt den berømte dusjscenen. Den maritime skrekkfilmen «Haisommer» fra 1975 trekkes på perfekt porsjonering av blod og gørr.

- Steven Spielberg oppnådde det optimale nivået ved å la tilskueren se akkurat nok blod til å bli skremt av hvithaien, men ikke så mye at det frastøtte oss, hevder matematikerne bak formelen.

SKUMLERE ENN DET MESTE: Jack Nicholson som Jack Torrance i «Ondskapens hotell».
BLE FORSKERMAT: Anthony Hopkins spilte den kannibalistiske Dr. Hannibal Lector i den unge klassiskeren «Nattsvermeren» («Silence of the Lambs») fra 1991. I arbeidet med skrekkformelen analyserte matematikerne filmen nøye.
PERFEKT SKREKKSCENE: Dusjscenen fra «Psycho».
PERFEKT BRK AV GØRR: Hvithaien i «Haisommer» sørger for akkurat passe blod og gørr.