TILBAKE I NORGE: The Jayhawks på Enga scene under Øyafestivalen fredag. Fra venstre: Gary Louris, Marc Perlman, gjestetrommis Alexander Lindbäck; Mark Olson og Karen Grotberg. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TILBAKE I NORGE: The Jayhawks på Enga scene under Øyafestivalen fredag. Fra venstre: Gary Louris, Marc Perlman, gjestetrommis Alexander Lindbäck; Mark Olson og Karen Grotberg. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Den perfekte sommermusikken

The Jayhawks fant igjen tonen etter 16 år. Måtte de fortsette i nye 16 år.

KONSERT: I 1995 ga Minneapolis-bandet Jayhawks ut sitt mesterverk «Tomorrow The Green Grass», og tre år tidligere nesten like gode «Hollywood Town Hall».

1995 var året da Mark Olson gikk ut av Jayhawks, mens de øvrige medlemmene fortsatte.

Nå spiller bandet som om de ikke har vært fra hverandre.

Jeg vil gjette at det er i respekt for det at bandet nå spiller nesten utelukkende låter fra de to albumene. For mange publikummere var det helt greit, til tross for at bandet også uten Olson har gitt ut høyst repektable plater, for de fleste av oss kunne det ikke vært bedre.

Det er jo derfra de aller beste låtene er hentet: «Wichita», «Two Angels», «Waiting For The Sun», «Blue», «I?d Run Away», «Bad Time», «Clouds», «Pray For Me»...

Men for liksom å understreke at Jayhawks ikke bare har lagt seg på retrobølgen, la de også inn et par låter fra et nytt album som kommer 20. september, «Mockingbird Time». «She Walks In So Many Ways» og «High Water Blues» gjør sitt til at forventningene til det nye albumet også er skrudd noen hakk opp.

Stilmessig legger de seg på stilen fra 90-tallet. Det vil si, «High Water Blues» er mer rocka enn vi kanskje har hørt dem før.

Norwegian Wood Jayhawks er også bandet som spilte på Norwegian Wood da festivalen fortsatt holdt til på Bærums Verk i 1993, og publikum ikke hadde funnet fram til festivalen ennå, og de spilte for en god del flere på Down On  The Farm et par-tre år seinere. Det var bandets gullalder.

De har ikke solgt så mange plater, men kritikerne elsker dem. Og det skulle bare mangle: Hvor hører du ellers harmonier som når Mark Olson og Gary Louris finner hverandre? Når pianist Karen Grotberg også henger seg på, blir det enda mer perfekt.

The Jayhawks spilte americana før det ble oppfunnet, da det fortsatt het countryrock, eller roots, eller var kanskje alternativ country oppfunnet? Uansett, bandet har inspirert en hel rekke band som er kommet etter dem. Men ingen har tatt plassen deres i dette universet.

Olson og Louris var sjangerens Lennon/McCartney, og det er en lykke at de har funnet hverandre igjen etter respektive solokarrierer.

Seven Doors Hotel Da Olson spilte med norske Seven Doors Hotell på Norwegian Wood i 2008, med Gary Louris som gjest, låt det rikrignok ikke helt som det skulle. Det ble for tydelig at de ikke hadde øvd.

Det har de gjort nå. I 2009 ga de ut duoplata «Ready For The Flood», som heller ikke innfridde.

Da vi hørte dem under South By South West i Austin, Texas, året etter, matchet de hverandre atskillig bedre. Vi skjønte at det var noe på gang. Og innfridde de i går? Om de gjorde, i overkant av det vi trodde vi kunne forvente.

Harmoniene Louris? elgitar, som er så viktig for Jayhawks-soundet, var riktig innstilt, de deilige harmoniene satt som de skulle og snippen var løs. Dette er jo perfekt sommermusikk litt seint på ettermiddagen: Litt doven og tilbakelent. Men for noen låter som serveres fra scenen!

Vikartrommis For Alexander Lindbäck ble det en helt spesiell dag. Trommeslager Tim O?Reagan måtte reise hjem på grunn av sykdom i familien, og Lindbäck ble med et døgns varsel spurt om å ta hans plass.

Han gjorde slett ikke skam på verken seg sjøl eller sitt eget band, som selvfølgelig er Seven Doors Hotel — tvert imot gjorde han alt riktig.

Der hadde han igjen for å ha hørt mye på The Jayhawks!

STEPPET INN: Alexander Lindbäck var gjestrommis i The Jayhawks på Øya. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
STEPPET INN: Alexander Lindbäck var gjestrommis i The Jayhawks på Øya. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer