Den perverterte idealismen

Å sykeliggjøre Anders Behring Breivik kan bidra til å undergrave vår forståelse av totalitære ideologiers fascinasjonskraft. Det kan også svekke konfrontasjonen med hans ideer.

ONDSKAP:  Over 70 personer mistet livet i terrorhandlingene 22. juli. «Ondskap på dette planet må rasjonaliseres. Det er her ideologiene melder seg med sitt forløsende tilbud», skriver artikkelforfatteren.   Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
ONDSKAP: Over 70 personer mistet livet i terrorhandlingene 22. juli. «Ondskap på dette planet må rasjonaliseres. Det er her ideologiene melder seg med sitt forløsende tilbud», skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få dager etter at Anders Behring Breivik er fengslet, er en debatt i emning. Hva er gjerningsmannens mentale tilstand? Forsvareren, Geir Lippestad, synes å ville basere sitt forsvar på at Breivik er gal. Men i NRK inntok han samtidig et mer nyansert standpunkt. Å gi Breivik status som mentalt forstyrret, er ikke det samme som å si han er strafferettslig utilregnelig. Det er nokså nærliggende å si Breivik har store personlighetsavvik, ja, antakelig betydelige personlighetsforstyrrelser. De kan kanskje grense til psykopatologi. Men det betyr ikke at han ikke forstår hva han gjorde. At han ikke innså innebyrden av sine handlinger. Og at han derved kan straffes.

Det grunnleggende problem nå er å etterspore røttene til Breiviks totale mangel på empati med uskyldige ofre. Hva er mekanismene som kan kaste lys over årsakene til at personer eller grupper, under bestemte vilkår, er villig til å løfte hele kategorier av mennesker ut av sitt «univers av moralsk forpliktelse»? Og attpåtil uten tegn til anger?

Vi lever på en tynn hinne av sivilisasjon. Under hvilke psykologiske, politiske og historiske vilkår brytes hinnen? Det er spørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.