LITE NYANSERT: Dagens EU-debatt dreier seg for mye om hvorvidt Norge skal si ja eller nei til EU, i stedet for de utfordringer og løsninger vi står overfor, skriver innsenderen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
LITE NYANSERT: Dagens EU-debatt dreier seg for mye om hvorvidt Norge skal si ja eller nei til EU, i stedet for de utfordringer og løsninger vi står overfor, skriver innsenderen. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Debatt: EU

Den polariserte EU-debatten

Vi fokuserer for mye på hvor forslagene kommer fra, istedenfor å fokusere på hva forslagene er.

Meninger

Dagens EU-debatt dreier seg for mye om hvorvidt Norge skal si ja eller nei til EU. Dette blir et altfor polarisert syn i dagens globaliserte verden. Gjennom EØS-avtalen sikres norske interesser innenfor handel, forskning, fred og klima. Med så mange områder å velge mellom, blir debatten for lite nyansert hvis det bare skal handle om ja eller nei, istedet for de utfordringer og løsninger vi står ovenfor.

Debatten om energimarkedspakken ACER raste i fjor for fullt i norske medier. Mens ja-siden framstilte at pakken var bra fordi den kommer fra EU, ville nei-siden ha det til at det var en forferdelig løsning på bakgrunn av det samme argumentet.

Det er nettopp her problemet ligger. Vi fokuserer for mye på hvor forslagene kommer fra, istedenfor å fokusere på hva forslagene er.

For dem som ikke fulgte så godt med i debatten, så er ACER et meklingsbyrå som gjør at to land innenfor EU eller EØS, kan gå til et organ som hjelper de å komme til enighet, skulle det være en konflikt om en gassledning, for eksempel. Dette er frivillig og skjer bare om begge landene ønsker det.

Dessverre handlet debatten for mye om at løsningen i utgangspunktet kom fra EU, istedenfor innholdet, og betydningen for Norge. Ikke alt fra EU er dårlig, men det er heller ikke slik at alt fra EU er bra. Derfor er det viktig at norske politikere bidrar til en nyansert, faktabasert debatt som best ivaretar norske interesser, istedenfor en farlig polarisering av en flersidig sak.

Norge står utenfor EU, men vi står ikke utenfor Europa. Derfor er det utrolig viktig at norsk politikk blir bedre på å diskutere innholdet istedenfor forpakningen når det gjelder EU-saker, og at ja- og nei-siden sammen fører en god, konstruktiv debatt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.