Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Den politiske situasjonen

Kompromisser er demokratiets gullstandard.

UTFORDRENDE: Skal Erna Solberg beholde makten må Venstre og KrF over sperregrensen samtidig som SV, Rødt og MDG synker under den. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
UTFORDRENDE: Skal Erna Solberg beholde makten må Venstre og KrF over sperregrensen samtidig som SV, Rødt og MDG synker under den. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Når partiledere skal ildne opp et landsmøte er temaet alltid “den politiske situasjonen”. Det gir rom for alle typer tema, men er aldri noen nøktern vurdering av situasjonen. Selvsagt ikke, for det handler om å tenne delegatene og male ei framtid med mye lys og varme. En krise er en utfordring, et problem en oppgave og en framgang en skinnende veiviser.

På partienes bakrom hersker en helt annen, nesten rå, realisme. Meningsmålinger av forskjellig slag avgjør hvilke saker som skal prioriteres og hvilke målgrupper som skal nås. Profilen pusses og konkurrentene tildeles roller. Hvem skal angripes, hvem skal tilbys en utstrakt hånd og hvem skal ignoreres?

Her finner vi den reelle politiske situasjonen. Den er et evig samspill mellom politiske verdier og endringer i opinionen. Akkurat nå er situasjonen kompleks og de politiske styringsalternativene uklare. IPSOS politiske barometer for juni, utarbeidet for Dagbladet, viser det. Der har de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV knappest mulig flertall i Stortinget. Poll of Polls har regnet sammen åtte nasjonale stortingsmålinger i juni. og heller ikke det gir flertall for de rødgrønne. Begge steder er Høyre nå største parti, så vidt foran Ap.

Det eneste helt sikre er at regjeringsalternativene må bygges rundt Ap eller Høyre. Det er vanskeligst på borgerlig side. Skal Erna Solberg beholde makten må Venstre og KrF over sperregrensen samtidig som SV, Rødt og MDG synker under den. Dessuten må Erna ha en politisk avtale eller allianse med FrP som bunnplanke i prosjektet. Helst bør FrP også ta stemmer fra Sp.

Jonas Gahr Støre har en tallmessig romsligere venstreside å bevege seg i om vi inkluderer Rødt og Miljøpartiet. Om den gamle alliansen av AP, Sp og SV ikke får flertall alene, må Støre skaffe støtte hos andre partier for å kunne regjere. Rødt er helt uspiselig for Sp og store deler av Ap. MDG har et helt annet syn på natur og miljøvern enn Sp og den tunge industrifraksjonen i Ap. Her tårner problemene seg opp.

Kompromisser er demokratiets gullstandard, men ofte er de smertefulle og sitter langt inne. Vi begynner å bli vant til det. Norge har hatt finansministrer fra både Fremskrittspartiet og SV uten at landet gikk under. Tross alt er det mye som binder både folk og partier sammen. Det vanskeligste er å gi kompromissene tydelig retning og handlekraft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!