Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den private piratjakten får fortsette

Personvernnemda forlenget konsesjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter lekkasjen av «Max Manus», der en 20-åring la ut en piratversjon av filmen fra gutterommet, fikk advokatfirmaet Simonsen i 2006 en midlertidig konsesjon til å registrere og sikre bevis om personer som hadde distribuert opphavsbeskyttet materiale på internett.

Denne tillatelsen vakte stor oppsikt, ettersom den innebar at private får drive piratjakt på oppdrag fra berørte bransjer.

Da Simonsen i 2009 søkte om en forlengelse av konsesjonen, som til da allerede hadde vært forlenget to ganger, satt Datatilsynet en stopper for virksomheten. De mente det måtte komme en politisk avklaring rundt virksomheten før den kunne fortsette.

Dette anket deretter Simonsen, og ifølge Dagens Næringsliv har Personvernnemda i går med knappest mulig flertall kommet fram til at Datatilsynet ikke kunne nekte Simonsen å forsette med piratjakten.

Et mindretall på tre medlemmer i nemda mente at advokatfirmaets metoder er «til ulempe for personvernet, og at Simonsen benytter teknikker som ligner privat overvåking og provokasjon,» skriver DN.

- Retten til å dokumentere krenkelser er av avgjørende betydning for krenkede rettighetshavere. Uten en slik rett ville krenkede hverken hatt mulighet til å politianmelde forholdet eller gjøre sivile krav gjeldende. Avgjørelsen betyr at hensynet til de krenkede, i dette tilfellet rettighetshaverne, må veie tyngre enn hensynet til fildelerne, sier partner Rune Ljostad i Simonsen til avisa.

Ifølge direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er det viktig at politikerne nå kommer på ballen.

- Jeg er skeptisk til et slikt system som gjør det mulig for private å drive etterforskning og kartlegging. Jeg synes dette er politioppgaver, og er lite glad for denne ordningen, sier han til DN.

Datatilsynet vil nå forlenge konsesjonen frem til nyttår, hvorpå Simonsen etter det må søke om en ny forlengelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!