Kirkejula:

- Den rareste jula noensinne

Regjeringen åpner for at folk får slippe inn i kirkerommet i jula i det de kaller en kirkevandring. Kirkene får fremdeles ikke invitere flere enn 50 til gudstjeneste eller kirkekonsert.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer
Publisert

Regjeringen åpner for at folk får slippe inn i kirkerommet i jula, i det de kaller en kirkevandring, forutsatt at det er mulig å holde avstand.

Kirkevandring betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys, og høre på musikken som spilles.

Leinstrand  20181221.
Illustrasjonsbilder: Skolegudstjeneste i Leinstrand kirke. Modellklarert 

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Leinstrand 20181221. Illustrasjonsbilder: Skolegudstjeneste i Leinstrand kirke. Modellklarert Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken.

Kirkebenker har ikke blitt definert som fastmonterte seter, derfor kan ikke de invitere 200 stykker inn i kirkerommet.

Det betyr at årets julegudstjeneste og kirkekonserter må redusere kraftig i antallet mennesker under begivenhetene.

- Den rareste jula

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, forteller at kirkevandring ikke er ment som en erstatning for julegudstjenestene.

- Mange steder kommer til å arrangere flere gudstjenester, men for noen blir det for komplisert. Kirkevandring er en av løsningene vi har kommet fram til med regjeringen. En annen er at gudstjenestene blir avholdt ute, slik at 200 kan delta, sier Vad Nilsen til Dagbladet.

Hun vil ikke svare på om hun er skuffet over at grensen på 50 ikke har blitt omdefinert.

- Det får vi ta i januar. Vi er midt i en pandemi, og dette er det beste vi har fått til. Dette blir den rareste jula noensinne og vi må forsøke å få noen gode minner ut av den.

Flere av landets kirker har innført et påmeldingsskjema for julegudstjeneste, og mange vil strømme dem direkte.

- Rart

Christian Ingebrigtsen, sammen med blant annet Tine Thing Helseth, Gaute Ormåsen og Maria Arredondo, er i gang med juleturneen «Vår jul» i landets kirker. De avlyser ikke konsertene, selv om grensen 50 personer består.

- Vi har vært forberedt på dette. Det er jo rart at man kan sitte tre personer ved siden av hverandre på fly, men ikke et stort kirkerom. Men på en måte betyr dette mindre risiko for oss reiser rundt til kirkene. Vi er selvfølgelig lei oss for at vi ikke får dele dette med flere. Oppturen for dem som kommer er at de får en helt spesiell opplevelse. Det blir noe eksklusivt over det, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Turneen «Vår jul» består av 52 konserter, og avholdes i hele landet fra Kristiansand i sør til Namsos i nord. Rundt åtte av dem er kansellert. Turneen var omtrent utsolgt før regjeringen innførte publikumsgrense på 50, men produksjonsselskapet har nå sett seg nødt til å refundere flere tusen billetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer