Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Erna Solberg

Den rasistiske elefanten i rommet

Hvorfor skal det flere forsøk til, før vår statsminister klarer å påpeke de amerikanske myndighetenes åpenbare diskriminering, forfølgelse og rasisme mot synlige minoriteter?

BEKLAGET UTTALELSE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKLAGET UTTALELSE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Statsminister Erna Solberg kom med en kritikkverdig og uklar uttalelse når hun kommenterte demonstrasjonene som har pågått i USA den seineste uka. Urolighetene startet etter at George Floyd – en ubevæpnet svart borger – døde som følge av en arrestasjon når politiet holdt han nede og kvelte han med kne mot strupen.

Farid Shariati
Farid Shariati Vis mer

Solberg sin forklaring til demonstrasjonene var opprinnelig at Covid19 har rammet minoriteter uproporsjonalt hardt, og at det har ført til at situasjonen i USA er «lettantent». Dette er både kunnskapsløst og oppsiktsvekkende.

Demonstrasjonene kommer som et resultat av generasjoners systematiske forfølgelse, der antallet mørkhudede amerikaner som blir drept av politiet, uten å utgjøre en reell fare for politiets sikkerhet, stadig øker. Disse demonstrasjonene kommer således ikke ut av et vakuum, og de er ikke heller nye.

Det som ikke heller er nytt er den stadig økte militariseringen av USAs «politistyrker», et passende begrep i denne kontekst. Politi som uhemmet angriper tydelig identifisert media og som uten konsekvenser effektivt truer pressefriheten i det som absurd nok tituleres som «frihetens land».

Jeg syns at det er viktig at statsministeren nøye veier sine ord når hen skal uttale seg om viktige hendelser som utspiller seg, enten det er i Norge eller utenlands.

Jeg har samtidig forståelse for at alle uttalelsene til statsministeren ikke alltid vil være like tydelige eller gode. Jeg er imidlertid ikke særlig imponert over statsminister Solbergs forsøk til å utdype opprinnelige kommentar overfor VG eller i diverse tilsvar på Twitter.

Erna Solbergs forsøk til oppklaring skaper nemlig flere spørsmål enn den gir svar. Det er mange forhold rundt Solberg sin forklaring til politiets overvold mot demonstranter som er verdt å gå dypere inn i.

Som for eksempel det faktum at Solberg ser ut til å mene at det er forståelig og legitimt at en historisk utsatt minoritetsgruppe, opplever vold fra politiet grunnet fordommer forankret i kriminalitetsstatistikk og politibetjenters forutfattede meninger.

Det er viktig å bemerke seg at dette er et tilleggssvar som Statsministerens kontor har fått tid på å formulere og tenke igjennom. Det er mange sider ved denne oppklaringen som er problematisk.

Som for eksempel at institusjonalisert rasisme og forfølgelse av synlige minoriteter hos amerikanske institusjoner, refleksmessig overses og unngås å nevnes. Hvorfor skal det flere forsøk til, på Twitter av alle plasser, før Solberg klarer å tafatt og nesten i en bisetning nevne rasismen i det amerikanske politiet?

En annen side ved Solbergs uttalelse, som så langt har fått forbausende lite oppmerksomhet, er at hun ser ut til å mene at demonstrantene har seg selv å skylde politiets bruk av overvold.

NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om demonstrasjonene i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

Når Solberg uttaler: «Vi skal ikke lure oss til å tro at det ikke er grupper som bidrar til å øke voldsbruken», går tankene til når president Trump ikke klarte å ta avstand fra voldelige høyreekstreme demonstranter i Charlottesville. Og mente at det var «gode folk» på begge sider av demonstrasjonene.

Statsministeren bidrar i dette tilfelle til en unødvendig forkludring av sakens kjerne. At et mindretall demonstranter bevisst prøver å eskalere konflikten med politiet, er ikke en god forklaring på alle tilfeller da politiet tydd til vold.

Det er verdt å reflektere over hvilke det er som faktisk bidrar til økte voldeligheter i USA akkurat nå. Særlig når vi vet at det er nettopp politiets voldsbruk rettet mot minoriteter, som ofte har en dødelig utgang for innbyggerne, som er selve kilden til protestene.

Amerikanske medier rapporterer om at fredelige svarte aktivister fra Black lives matter, de-eskalerer mange situasjoner og hjelper politiet med å arrestere voldelige hvite opptøyene.

Myndighetenes motreaksjon til protestene er overhodet ikke verdig et fritt demokrati. Bilder av barn i 9 års alder som blitt sprayet med pepperspray og videoopptak av politi som angriper fredelige demonstranter, media og folkevalgte ryster mennesker over hele verden. Som om det militariserte politiet ikke er nok, er det også absurd at militæret settes inn mot egne innbyggere.

Solberg sier at hun ønsker å se interne brubyggere som kan roe ned situasjonen i USA. Det finnes mange av dem, men samtidig styres landet av en maktgal president som ofte uttaler seg rasistisk og som bare har kommet med utspill som eskalert situasjonen.

Bare den seineste uka har Trump blant annet tvitret at demonstranter vil skytes når plyndring starter, pløyer unna fredelige demonstrasjoner for å kunne ta propagandabilder og kjeftet på guvernører som ikke brukt tilstrekkelig med makt og vold mot demonstranter.

Jeg forventer meg at vi har en statsleder som tør å uhemmet ta avstand fra disse tingene, som kan forsvare media fra arrestasjoner og vold, og tydelig adresserer volden og rasismen hos politiet som er bakenforliggende årsak for demonstrasjonene. Jeg forventer meg at vi har en statsleder som tør å stå opp for demokrati og frihet både i Norge og alle andre steder i verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!