Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Terroren i London har utløst ny debatt om politibevæpning:

Den raske responsen var mulig selv om britisk politi - som det norske - normalt ikke er bevæpnet

Vår beste beskyttelse mot terror ikke er pistolen.

NYE KRAV: Terroren i London utløser ny debatt om politibevæpning.
NYE KRAV: Terroren i London utløser ny debatt om politibevæpning. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroren i London aktualiserer generell bevæpning av norsk politi, skriver justisminister Per-Willy Amundsen i en e-post til Klassekampen. Han viser til at politiets raske responstid hadde betydning for terrorsituasjonen i den britiske hovedstaden. Justisministerens utspill er ikke uventet. De siste åra har Frp gjentatte ganger tatt til orde for en generell bevæpning av norsk politi, men saken er blitt nedstemt i Stortinget. I vår konkluderte et flertall i det såkalte Bevæpningsutvalget med at dagens ordning med nedlåste våpen i patruljebilene, er god nok. Likevel kan det godt skje at bevæpningsspørsmålet kommer opp igjen. Høyres justispolitiker Hårek Elvenes sier det er mulig at hans parti kan komme til å snu i saken: «Vi er åpne for å revurdere standpunktet dersom erfaring og kunnskap, eller en endring i trusselbildet tilsier det».

I London var politiet på stedet åtte minutter etter at de var varslet om terroraksjonen. Den raske responsen var mulig selv om britisk politi - som det norske - normalt ikke er bevæpnet. Dette viser at spørsmål om bevæpnet politi ikke bare handler om at alle politifolk - over alt - må bære våpen i beltet. Denne siden av terrorberedskapen må være tilpasset trusselbildet, og det vil være behov for politistyrker som er spesialtrent. Mens Norge har beredskapstroppen og mulighet til å trekke på militære ressurser, har Storbritannia flere bevæpnede enheter og væpnet politi på utsatte knutepunkter.

Bevæpning av politiet har selvsagt en plass i terrorberedskapen, men den må være gjennomtenkt og følge trusselbildet. Når politikere sprer ideer om at et skarpere politi er et effektivt våpen mot terror, kan det skape et urealistisk bilde av truslene. De fleste terroraksjoner foregår i land der politiet alltid er bevæpnet. Våpenbruk er mest effektiv mot terrorister som bruker ulike typer håndvåpen, men har ingen effekt når det anvendes bomber. Væpnet politi kan i noen situasjoner begrense, men neppe forhindre terror. Opprustning og militarisering av samfunnet gir ikke trygghet.

Det handler altså om å gi bevæpning en riktig plass i det arsenalet vi må bruke mot terror. Da må vi ikke glemme at vår beste beskyttelse mot terror ikke er pistolen, men kunnskap og god etterretning. Terrortrusselen er økende og den vil ifølge ledende forskere vare i flere tiår. Da trenger vi et kompetent og effektivt politi. Like mye trenger vi en bred og sterk demokratisk beredskap i folket, for dette er til sjuende og sist en kamp om verdier.

Hele Norges coronakart