Den redigerte pakke

Påsken er en trussel mot den daglige avis. Men finanskrise og internett kan gjøre slutt på papiravisen, skriver Gudleiv Forr.

NEW YORK TIMES VAKLER;:  I USA dør nå flere papiraviser som følge av finanskrisa og at leserne går over til nett. På New York Times-bygningen lyser fremdeles logoen, men både den og  Boston Globe sliter med økonomien. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark Lennihan
NEW YORK TIMES VAKLER;: I USA dør nå flere papiraviser som følge av finanskrisa og at leserne går over til nett. På New York Times-bygningen lyser fremdeles logoen, men både den og Boston Globe sliter med økonomien. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark Lennihan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når jeg ser opplagstallene rase nedover i norsk og internasjonal presse, spør jeg meg hva de som vender papiravisene ryggen vil kunne gå glipp av. Selv lærte jeg å lese av overskriftene i gamle Nidaros. De fleste lesere vil vel si at de har en allsidig oversikt over status i så vel lokalsamfunnet som verden for øvrig når de legger fra seg den daglige avis. Vi spør gjerne: Hva sto det i avisen i dag? Hvem er født, hvem er død, vant Northug igjen, kommer Riksteatret, er det møte i vellet, blir det bru over sundet, har Obama tatt de grådige bankfolkene fatt, er det krig i Østen?

Det er denne daglige pakken av redigerte nyheter som er avisens styrke. Det er den som skaper leseropplevelsen av at «stunden er min». Avisens styrke er den brede informasjon som springer ut av sidene. Man føler seg oppdatert som samfunnsborger når man er igjennom den.

Nå trues denne institusjonen fra mange kanter. Her i landet raser salget av løssalgsaviser nedover, mens nettavisene øker. Schibsted gjennomlever dramatiske rystelser. Tradisjonsrike amerikanske aviser avvikler papirutgaven og satser på nett. I New York selger New York Times den nye skyskraperen samtidig som avisen allierer seg med en mexicansk mangemilliardær. Los Angeles Times og Chicago Tribune med sine århundrelange tradisjoner er i store vansker. I Tyskland tar Jürgen Habermas til orde for at staten må støtte Frankfurter Allgemeine og andre kvalitetsaviser slik at de kan fortsette i papir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer