Den rene død

«Zürich» er en overbevisende og stilsikker roman med en tung tematikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Da Wenche-Britt Hagabakken debuterte med «Gjenopprettelse» i 2004, ble den omtalt som et lite mesterstykke av Dagbladets Øystein Rottem. Den ikke helt unge debutanten ble spådd en lysende forfatterkarriere, og i den vanskelig andreboka innfrir hun forventningene.

Bestilt selvmord

Boka handler om Ruth Vik som gjør en siste reis til Zürich. Ved hjelp av delvis forløyede legeattester om sterke depresjoner og innleggelser, har hun bestilt seg et assistert selvmord på en klinikk som tilbyr en ren, smertefri død. I boka får vi vite hvordan Vik har kommet fram til denne ekstreme beslutningen.

Studier in England

«Zürich» er ingen enkel bok å komme inn i. Nåtidsfortellingen er fortalt i tredjeperson. Vi møter Ruth som et jeg i dagboksform. Her er tilbakeblikk til den gang hun reiste til England for å studere, og traff sin store kjærlighet. Endelig er det en kontinuerlig samtale med den amerikanske poeten Emily Dickinson. Formulert gjennom hennes dikt, brev og det lille en vet om hennes problematiske kjærlighetsliv. Hagabakken har laget en snedig vri på den problematiske romanbiografien. I stedet for å dikte seg videre på Dickinsons biografi, lar hun den fiktive Ruth speile den ensomme og isolerte dikterinnens liv. Boka byr også på oversatte Dickinson-eksklusiviteter: «Mester. Hvis du så en kule treffe en Fugl - og den fortalte deg at den ikke var truffet - ville du kanskje gråte over hans høflighet, men du ville selvfølgelig tvile på hans ord.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer