DEBATT

Den respektløse skolen

Det er mye fokus på lærerens manglende inngripen mot mobbing. Folk snakker mye om dårlige resultater. Men hvor i løypa forsvant respekten?

Vil lære barn respekt:  «Skal vi få de beste studentene til å velge læreryrket, må de få høre fra de er barn hvor viktig denne jobben er», skriver lærer og leder i Kristent pedagogisk forum, Kjartan Ørnes. Illustrasjonsbilde: Jørn Moen
Vil lære barn respekt: «Skal vi få de beste studentene til å velge læreryrket, må de få høre fra de er barn hvor viktig denne jobben er», skriver lærer og leder i Kristent pedagogisk forum, Kjartan Ørnes. Illustrasjonsbilde: Jørn Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har jeg hatt lengre samtaler med venner som flyttet til Norge fra andre land da de fremdeles gikk i grunnskole og videregående skole. I min iver etter å få stadfestet lavmålet i norsk skole, spurte jeg om hva som var den største forskjellen. Var det språkbruken? Var det fokuset på kropp, sex, fest og fyll? Var det det materielle fokuset på ting og merkeklær? Svaret var tydelig. Forskjellen handlet om mangelen på respekt. Respekt for læreren.

Etter ni år som lærer i osloskolen sitter jeg igjen med noen refleksjoner og spørsmål som sjeldent blir belyst i skoledebatten i Norge. Jeg mener på ingen måte at elever skal unngå å stille spørsmål eller argumentere. Elever trenger å lære seg kritisk tenkning og hvilke rettigheter som finnes. Likevel mener jeg vi bør ha en debatt rundt begrep som respekt og autoritet.

Kan de svake resultatene og mobbeproblematikken i skolen henge sammen med manglende respekt? Sitter kinesiske barn med lue og mobiltelefon inne i timene? Blir du som lærer kalt for barnemishandler eller drittkjerring i Japan eller Finland? Får du skriftlige meldinger som «Du er en elendig lærer som suger balle»? Jeg vet ikke, men jeg vet at som lærer i norsk skole må du tåle mye dritt. Både fra politikere, foreldre og elever. Mange skal mene mye og alle har sterke meninger om hvordan ting skal gjøres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer