KONGEN AV KOKAIN: Pablo Escobar (til venstre) poserer sammen med en livvakt under en fotballkamp i Medellin i Colombia i 1983. Foto: NTB Scanpix
KONGEN AV KOKAIN: Pablo Escobar (til venstre) poserer sammen med en livvakt under en fotballkamp i Medellin i Colombia i 1983. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den rikeste skurken i historien mistet milliarder til rottene uten å merke det

Pablo Escobar kontrollerte 80 prosent av verdens kokainsalg.

(Dagbladet): I løpet av overgangen mellom 70- og 80-åra gikk USAs etterspørsel etter kokain i taket.

Det betydde et helt nytt liv for bondesønnen Pablo Escobar - den avdøde narkobaronen som portretteres i Netflix siste storsatsning «Narcos».

Fra å stjele gravsteiner og selge falske lodd gikk Escobar til å tjene opp mot fire milliarder i uka, mens Medellin-kartellet fylte opp varehus med kokain og åkere med nedgravde formuer, skriver Business Insider.

Det har sendt Escobar inn i historiebøkene som det som skal være den rikeste skurken i historien.

Milliarder var småtterier Business Insider referer til hans brors bok «The Accountant's Story: Inside the violent world» fra 2009 der tap på opp til 2,1 milliarder dollar blir avskrevet som småtterier i den store sammenhengen.

- Pablo tjente så mye at vi hvert år avskrev rundt 10 prosent av totalinntekten som følge av rotter og vannlekkasjer i lagrene, skriver Roberto Escobar som den gangen opererte som regnskapsfører for kartellet.

Business Insider skriver videre at det ikke bare var gnagere som førte til at kokain forsvant.

Enorme summer på gummistrikker Ifølge et intervju med Juan Pablo Escobar, narkobaronens eneste sønn som senere har skiftet navn til Sebastian Marroquin, skal Pablo Escobar en gang ha satt fyr på 2 millioner dollar.

Dette for å holde sønnen og resten av familien varme da de var på flukt fra myndighetene.

Narkokartellet skal også ha brukt to og et halvt tusen dollar per måned på gummistrikkene som holdt de enorme inntektene organisert, skriver Business Insider om storhetstida til narkobaronen.

Pablo Escobar selv ble drept av den colombianske hæren i 1993 etter å ha fluktet fra fengsel året før.

Dette etter en tid der han kontrollerte rundt 80 prosent av verdens kokainsalg og etter en blodig narkokrig der flere titusen døde i kamphandlinger.

 PÅ SKJERMEN:  Pablo Escobar herjet i Colombia på 80-tallet. Her portrettert av Wagner Moura i tv-serien Narcos som hadde premiere den 28. august.  Foto: NETFLIX/XPOSUREPHOTOS.COM
PÅ SKJERMEN: Pablo Escobar herjet i Colombia på 80-tallet. Her portrettert av Wagner Moura i tv-serien Narcos som hadde premiere den 28. august. Foto: NETFLIX/XPOSUREPHOTOS.COM Vis mer