DEBATT

Debatt: Oljenæringen

Den rødgrønne fare

Under det feilaktige påskuddet om at en utfasing av oljeutvinning vil redusere de globale klimagassutslippene, representerer de rødgrønne en reell trussel for velferden og for verdifulle arbeidsplasser i kommunene.

FOR OG MOT: Med lovnader om gratis kollektivtransport, skolemat og barnehage fremmes det valgflesk som de rødgrønne ikke har inndekning for. I sum er de for positive ringvirkninger, men motstander av næringen som gir dem det, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. . Foto: NTB Scanpix
FOR OG MOT: Med lovnader om gratis kollektivtransport, skolemat og barnehage fremmes det valgflesk som de rødgrønne ikke har inndekning for. I sum er de for positive ringvirkninger, men motstander av næringen som gir dem det, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. . Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kommune-Norge går så det griner. Arbeidsledigheten i distriktene er rekordlav og aldri før har færre kommuner vært i økonomisk ubalanse enn nå. Likevel tegner det seg et dystert og politisk styrt faresignal i horisonten: Rødgrønne partier med dyre valgløfter som samtidig ønsker å spenne ben på Norges desidert viktigste næring.

Olje- og gassnæringens milliardbidrag til velferdssamfunnet blir ofte vinklet av medier og politikere til å handle om statlige inntekter.

Et svært underkommunisert poeng er hvilke positive ringvirkninger petroleumsnæringen har for kommunene. Ifølge analysebyrået Menon nyter samtlige norske kommuner godt av oljeeventyret. I 2019 vil norske kommuner motta totalt 42,7 mrd. kroner som en direkte konsekvens av aktiviteten på norsk sokkel.

Disse midlene representerer kommunal velferd og arbeidsplasser ute i distriktene som flere av de rødgrønne partiene nå ønsker å sette en stopper for.

Kameratene i Rødt, SV og MDG har alle programfestet en snarlig slutt for det norske oljeeventyret. Under det feilaktige påskuddet om at dette vil redusere de globale klimagassutslippene, representerer den rødgrønne faren dermed en reell trussel for velferden og for verdifulle arbeidsplasser i kommunene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer