Debatt: Oljenæringen

Den rødgrønne fare

Under det feilaktige påskuddet om at en utfasing av oljeutvinning vil redusere de globale klimagassutslippene, representerer de rødgrønne en reell trussel for velferden og for verdifulle arbeidsplasser i kommunene.

FOR OG MOT: Med lovnader om gratis kollektivtransport, skolemat og barnehage fremmes det valgflesk som de rødgrønne ikke har inndekning for. I sum er de for positive ringvirkninger, men motstander av næringen som gir dem det, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. . Foto: NTB Scanpix
FOR OG MOT: Med lovnader om gratis kollektivtransport, skolemat og barnehage fremmes det valgflesk som de rødgrønne ikke har inndekning for. I sum er de for positive ringvirkninger, men motstander av næringen som gir dem det, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. . Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Kommune-Norge går så det griner. Arbeidsledigheten i distriktene er rekordlav og aldri før har færre kommuner vært i økonomisk ubalanse enn nå. Likevel tegner det seg et dystert og politisk styrt faresignal i horisonten: Rødgrønne partier med dyre valgløfter som samtidig ønsker å spenne ben på Norges desidert viktigste næring.

Olje- og gassnæringens milliardbidrag til velferdssamfunnet blir ofte vinklet av medier og politikere til å handle om statlige inntekter.

Et svært underkommunisert poeng er hvilke positive ringvirkninger petroleumsnæringen har for kommunene. Ifølge analysebyrået Menon nyter samtlige norske kommuner godt av oljeeventyret. I 2019 vil norske kommuner motta totalt 42,7 mrd. kroner som en direkte konsekvens av aktiviteten på norsk sokkel.

Disse midlene representerer kommunal velferd og arbeidsplasser ute i distriktene som flere av de rødgrønne partiene nå ønsker å sette en stopper for.

Kameratene i Rødt, SV og MDG har alle programfestet en snarlig slutt for det norske oljeeventyret. Under det feilaktige påskuddet om at dette vil redusere de globale klimagassutslippene, representerer den rødgrønne faren dermed en reell trussel for velferden og for verdifulle arbeidsplasser i kommunene.

Paradoksalt nok ønsker de fleste av lokallagene til Rødt, SV og MDG en økning av kommunale utgifter. Med lovnader om gratis kollektivtransport, skolemat og barnehage fremmes det valgflesk som ingen av disse partiene har økonomisk inndekning for. I sum er de altså for positive ringvirkninger, men motstander av næringen som gir dem.

I Fremskrittspartiet er vi ærlige på at vi ønsker å videreutvikle den norske petroleumsnæringen. Dette er fordi vi anerkjenner dens viktighet for kommunal velferd og arbeidsplasser, men også fordi den inneholder nøkkelkompetansen og verdiskapningen som trengs for å utvikle morgendagens løsninger for klima og miljø.

Godt Valg!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.