CUPCAKES:  - De lettlagde kakene med komplisert frosting er symbolet på en fremvekst av myke verdier på den ene siden, og en sterk kritisk reaksjon på den andre, skriver Øimoen. Foto: Wikimedia Commons
CUPCAKES: - De lettlagde kakene med komplisert frosting er symbolet på en fremvekst av myke verdier på den ene siden, og en sterk kritisk reaksjon på den andre, skriver Øimoen. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Den rosa fare

Hvorfor opplevde min venninne som søkte råd hos NAV å bli latterliggjort?

Meninger

Hun fortalte konsulenten på NAV at hun hadde startet design og produksjon av kjoler til småjenter. Noen minutter senere forlot hun kontoret gråtende.

I kjølvannet av «heiagjengdebatten» er jeg blitt bevisst hvordan livsvalg og forretningsideer som karakteriseres som «myke», «rosa» eller rett og slett «feminine» ofte ikke tas på alvor. De blir sett på som søte, men ukloke og tilfeldige innfall som snart vil gå over. Hva gjør det så vanskelig å respektere disse valgene? Hvorfor blir kreativitet og produktutvikling innenfor det nære, det familiære, barn, hus og hjem veiet og funnet for lett? Altså, at markedsstørrelsen for forretninger rettet mot målgruppen «barnefamilier», «huseiere», «interesse for design og interiør» for eksempel, er smal, er i hvert fall ikke et argument. Heller ikke drukner vi i innovasjon og kreativitet. Så hvorfor opplevde min venninne som søkte råd hos NAV å bli latterliggjort?

«Nei, jeg baker ikke cupcakes, men vi må ikke disse dem som gjør det», sa Anita Krohn Traaseth da hun var gjest hos Anne Lindmo på NRK. Den dissingen har jeg gjort meg skyldig i, mange ganger. Det har liksom vært en helt automatisk holdning. Og, sånn i fornuftig retrospekt: en overlevelsesstrategi - jeg ville lykkes i en del av arbeidslivet med hard konkurranse om budsjettoppnåelser. Da var det bare å tøffe seg opp, og rydde av veien fantasier om alternative løp til et godt og sant liv. Min far har vedhugging som hobby og kilde til rekreasjon. Wow, det er kult og sterkt og jordnært. Baking for moro skyld? Bortkastet tid, meningsløst og overflatisk. Så enkelt og symbolsk at det nesten er komisk. Og en flau innrømmelse for en som anser seg som feminist (javisst!).

De lettlagde kakene med komplisert frosting er, det kanskje snart forslitte, symbolet på en fremvekst av myke verdier på den ene siden, og en sterk kritisk reaksjon på den andre siden. Som Malin (medlem av blogkollektivet maddam.no) skriver om de som opprøres av kvinner som heier på hverandre i SOME: «...man vet man begynner å anses som en trussel eller en maktfaktor når kritikken kommer.»

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

De som lykkes som gründere har møtt motbakker på veien, ellers hadde de antakelig ikke kommet dit de er. Når min høyt utdannede, skarpe og utadvendte venninne blir sett på som en tåpe av NAV, så mistenker jeg at det ikke var det å starte for seg selv som nødvendigvis var så utrolig. Det var det (bokstavelig talt) jentete produktet som lød så håpløst i konsulentens ører. Ikke sant, den syingen er vel heller en hobby å bedrive på kveldstid, etter å ha vært på din ordentlige jobb?

Jeg vil bidra best mulig samfunnet jeg tilhører. Før jeg vet hvordan, tror jeg at jeg må åpne for alle ideer og intuisjoner som kommer opp. Når et helt spekter av menneskers drømmer, ønsker og talenter ses på som fritidssysler av lav verdi, og i hvert fall ikke som troverdige levebrød, går vi glipp av et hav av ideer, engasjement, pågangsmot, kreativitet og løsninger for fremtiden. Og risikerer utilpasse og slitne arbeidstakere, mødre, fedre.

Ingen har rett til å leve av å gjøre akkurat det de har lyst til. Men alle har rett til å søke sin drøm, finne sine ingredienser for et godt liv og løse det deretter.

Min venninne ble syk av jobben hun hadde. Nå driver hun sin lille klesbedrift med vekst. Men ikke takket være han som i en kritisk fase skulle hjelpe henne tilbake på egne ben.

(Støtte og veiledning fikk hun etter hvert også via rådgivere hos NAV).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.