IKKE MER RULLING: Sparetiltaket som gikk ut på at hjemmehjelpen skulle slutte å rulle opp håret til eldre damer, har vist seg å bli kostbart for Øvre Eiker kommune. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
IKKE MER RULLING: Sparetiltaket som gikk ut på at hjemmehjelpen skulle slutte å rulle opp håret til eldre damer, har vist seg å bli kostbart for Øvre Eiker kommune. Illustrasjonsfoto: Scanpix.Vis mer

Den rullende debatten

Hjemmehjelpen får lov å stelle skjegget til eldre menn, men ikke rulle opp håret til eldre damer.

Kommentar

Sparetiltak kan bli sabla dyre. Bare spør Øvre Eiker, Buskerud-kommunen med det bølgende bondelandskapet som rommer stedet der jeg vokste opp, og som nettopp har brakt en kokende lokalpolitisk debatt over sitt eget hode.

Hjemmetjenesten i kommunen får nå ikke lenger lov til å rulle opp håret til de eldre damene de besøker, bader og steller for.

Sparekniven har gjort sine kutt og hårrullingen er det som har falt utenfor, i regnskapsresultatets navn. Rådmannen i kommunen ble bedt om å kommentere avgjørelsen, og ga det musikalske svaret: - De får gå til frisøren som deg og meg.

Hjemmehjelpen hjelper også eldre menn med barbering og stell av skjegget, og det er det ingen som har hatt noe å si på riktig ennå. Dermed har hårrulldebatten, som har vakt reaksjoner i Eiker-bygdene, også fått en kjønnsdimensjon.

Det er trekk ved denne saken som minner om Solberg-regjeringens foreslåtte sløying av kulturtilbudene til de eldre. Ingen av dem virker påfallende fremsynte. Det er snakk om tiltak som ikke tjener inn all verdens med penger, men som har en høy pris i verdighet for de eldre og koster en formue omdømmemessig når den blir kjent.

I begge sakene er det som om man mister av syne at de eldre det er snakk om, har levd lange, produktive voksenliv, med sin smak og sin stil og sin karakter, som de må få ha og leve ut i den grad det er mulig, selv når de blir for fysisk svake til å klare det de klarte før. De trenger mer enn å være rene og mette: De må få være velstelte og presentable, for det er slik de kan være seg selv, livserfarne mennesker som skal få møte andre på tilnærmet lik fot.

Sett på den måten er ikke hårruller ekstravagante eller overflødige på noen måte. La hjemmetjenesten rulle dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.