Anmeldelse: Tore Skeie - «Hvitekrist»

Den sanne historien er som Ringenes Herre, bare bedre

Det var en brutal tid der jakten på makt var ensbetydende med plyndring, lemlesting og drap.

HISTORIE: Tore Skeies «Hvitekrist» er første bind i en fembindsserie på Gyldendal kalt «Kongenes tid». Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix.
HISTORIE: Tore Skeies «Hvitekrist» er første bind i en fembindsserie på Gyldendal kalt «Kongenes tid». Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger er det nok å lese noen få linjer, og du får fornemmelsen av at noe stort er i emning. Hør bare på disse innledningsordene i «Hvitekrist»:

«De kom over de øde, gule våtmarkene som en karavane gjennom ørkenen. Reisefølget besto av omkring tretti menn, på raggete, hardføre hester som var så lave at mennenes føtter nesten slepte i bakken.»

Mennene er på vei til Snorre Sturlasson på Island, vi værer et angrep, og blir snart vitne til drapet.

Historiens dreiescene

Historikeren og forfatteren Tore Skeie dreier deretter historiens scene to hundre år tilbake, og vi møter Olav Haraldsson, som med sitt gåtefulle liv og sin voldsomme død på Stiklestad opptar størstedelen av Heimskringla, Snorres hovedverk. Det er et grep som lover godt.

Nå kommer en fembindsserie på Gyldendal kalt «Kongenes tid», og «Hvitekrist» er første bind i en sjanger som kan kalles biografisk historieskrivning.

Det lover også godt. For Tore Skeie er en fremragende forfatter, han er som en essens av Peder Englund og sir Walter Scott. Faghistorikeren Skeie kan også oppdatere oss på de nyeste vitenskapelige funn og teorier. For en praktfull fortelling det blir!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer