KOMMENTARER

Den sårbare tilliten

I en moderne, likvid økonomi finnes det bare penger nok så lenge vi stoler på hverandre, skriver Andreas Wiese.

BUDSJETTKAOS: Barack Obama sliter igjen med å få budsjettet på plass. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (SCANPIX)
BUDSJETTKAOS: Barack Obama sliter igjen med å få budsjettet på plass. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (SCANPIX) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager gjør republikanerne i representantenes hus igjen sitt for å dokumentere hvor dysfunksjonell kongressen er blitt. I denne runden prøver de å nekte å betale offentlige utgifter dersom ikke Obamas helsereform blir utsatt.

Det er et forsøk på ren utpressing, det gjøres uten hensyn til konsekvensene, og skulle de måtte trekke seg nok en gang, har de en ny sjanse i oktober: Da må kongressen godkjenne en økt låneramme for USA. Uten nye lån kan ikke staten betale sine gamle lån. Republikanerne vil for enhver pris avverge at alle skal få mulighet til å få helseforsikring til en pris de kan ha råd til. De virker villige til å risikere full økonomisk kollaps for å få det slik de vil. De har glemt hvor ille det kan bli hvis tilliten til og i systemet kollapser.

For dette skjer mens femårs-jubileet for konkursen i Lehman Brother markeres. Krisen i 2008 var for finansmarkedet det samme som Cuba-krisen ble under den kalde krigen: De vise begge hvor raskt og hvor nær man kan komme den totale katastrofe.

Fem år etter at Lehman-kollapsen demonstrerte sårbarheten i systemet, er ikke hullene tettet. I stedet har finansnæringen klart å glemme hva som skjedde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer