URIMELIG:  «Skylder man på jenters klesstil så mener man indirekte at enkelte menn faktisk ikke klarer å la være å rive en dame i bakken, banke henne halvt i hjel før han presser seg inni henne bare fordi han har sett litt hud,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald/Scanpix
URIMELIG: «Skylder man på jenters klesstil så mener man indirekte at enkelte menn faktisk ikke klarer å la være å rive en dame i bakken, banke henne halvt i hjel før han presser seg inni henne bare fordi han har sett litt hud,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald/ScanpixVis mer

Den seksuelle skolesekken

Vi må opparbeide en felles seksualmoral, og undervisningen må starte tidlig.

Mer politi i gatene? Edruelige jenter som går hjem i flokk ved midnatt? Fabian Stang som natteravn? Pepperspray i konfirmasjonsgave til alle jenter? Hvordan i all verdens land og riker skal vi slutt på disse voldtektene?

Vi er nødt til å se voldtektene i et større bilde. Herved lanserer jeg den «seksuelle skolesekken». Den skal handle om mer enn forplantning, kjønnssykdommer og prevensjon. Den må også inneholde en god porsjon etikk og moral. Og denne undervisningen må starte tidlig. Den må være grundig på alle trinn. Vi må ha felles spilleregler og sørge for at alle har en ryggmargsrefleks på hva som er god og hva som er uakseptabel oppførsel.

La meg dele litt fra mitt private og profesjonelle liv. Jeg har en rekke ganger blitt seksuelt trakassert. Blant annet har jeg opplevd at en fremmed gutt har dratt opp genseren min da jeg gikk forbi ham i baren. Jeg har opplevd å få hender grafsende opp i skrittet på T-banen i rushen, hvor man står så tett at man ikke klarer å forsvare seg. I trengsel på konsert har jeg plutselig fått fremmede hender på puppene. Jeg har også opplevd replikker som: «Du kan ikke forvente at jeg skal følge med når du snakker, når du har så store pupper.» Eller å bli kalt «Hooooreeee» når jeg har avvist eller oversett en tilnærming.

En rask spørrerunde blant mine venninner viser at jeg ikke er den eneste som har opplevd trakassering av denne typen. Det er noe «alle» jenter blir utsatt for. Disse eksemplene sier noe gutters manglende respekt. Og hva de tillater seg å gjøre, om de er edru eller drita. Skal vi fortsette å godta at det er sånn?

Jeg har i flere år jobbet som reporter og programleder i NRK. Gjennom dette har jeg fått negativ oppmerksomhet fra menn. Svært negativ. Grisete SMS og MMS, oppringninger med pesing og forferdelig stygge brev med seksuelle trusler. Med en ordbruk så fæl, og fantasi så grotesk, langt forbi hva jeg trodde et menneske var i stand til å tenke.

Jeg er heller ikke er den eneste dama i media som opplever dette. Faktisk er dette noe man bare må regne med hvis man som kvinne stikker seg fram i norsk offentlighet. Skal vi fortsette å akseptere at det er sånn?

I snaut et år har jeg jobbet som produsent for Juntafil på NRK. Her har jeg fått godt innblikk i unge menneskers undring rundt sex, kropp og følelser. Og jeg kan rapportere om at det ligger mye angst og beven i meldingene vi får inn fra våre lyttere. Spørsmålene er knyttet til sex, kropp og følelser. Både fra jenter og fra gutter. Faktisk så er det ikke bare ungdom som skriver til oss, det er folk opp mot 65-70 år.

Spørsmålene handler om kjønnssykdommer, uønsket graviditet - både fra jenter og gutter, hvordan virker abortpillene, overgrep, hvordan skal jeg få dama til å bli med på analsex/oralsex, frustrasjon rundt forelskelse, homofili, smerter i underlivet under samleie, utroskap, penis er for liten, puppene er skeive, kommer for tidlig, kommer ikke i det hele tatt, sjalusi, depresjon, kjærlighetssorg, hygiene, hvor de skal henvende seg for videre hjelp, om legen har taushetsplikt og så videre. Og: «Hvordan skal jeg få dama til å svelge hele pikken. Har sett det på film. Hilsen Gutt22».

Sex og følelser knyttet til dette er et bredt felt, har en enorm skala. Det er jo «det vakreste som skjer mellom to mennesker», samtidig som det brukes som våpen i krig. Er det rart folk blir forvirra?

HAR BLITT TRAKASSERT: «Jeg har opplevd å få hender grafsende opp i skrittet på T-banen i rushen, hvor man står så tett at man ikke klarer å forsvare seg,» skriver kronikkforfatter Gunhild Dahlberg
HAR BLITT TRAKASSERT: «Jeg har opplevd å få hender grafsende opp i skrittet på T-banen i rushen, hvor man står så tett at man ikke klarer å forsvare seg,» skriver kronikkforfatter Gunhild Dahlberg Vis mer

Kvinners påkledning, eller mangel på det, er en del av refrenget når man skal ramse opp grunner til overfallsvoldtekter, sist hørt i en innslag på Ekko, NRK P2 i forrige uke. Er det noen som argumenterer for at gutter som blir utsatt for blind vold kan takke seg selv for han hadde på seg provoserende klær?

Er det noen som under en rettssak har reist seg og sagt: «Objection your honour! Men at milten sprakk og skallen ble knust kan han faktisk takke seg selv for. Han hadde jo tross alt på seg lusekofte og kordfløyelsbukse. Han skreik etter juling! Forresten var han så full at han ikke klarte å ta vare på seg selv.»

Mens en samtykkende jury nikker og frifinner gjerningsmannen? Hvor har man det fra at jenter som går «lettkledd» er skyld i sin egen voldtekt? Det er ingen jenter som vil bli voldtatt! Finnes det noen statistikk på at flertallet av jenter som blir voldtatt hadde utringning?

Skylder man på jenters klesstil så mener man indirekte at enkelte menn faktisk ikke klarer å la være å rive en dame i bakken, banke henne halvt i hjel før han presser seg inni henne bare fordi han har sett litt hud. Ikke bare er en slik holdning kjønnsdiskriminerende, den er faktisk helt på vidda. Eller er det sånn at det er en innforstått holdning blant alle menn om at jo mer hud man viser jo mer har man lyst til å bli voldtatt? Vel, da snakker vi åpenbart ikke samme språk.

Ifølge statistikken blir overfallsvoldtekter begått av utenlandske menn. Norske menn voldtar stort sett folk de kjenner fra før. Faktisk er den norske mannen skikkelig god på å voldta damer. 8000-16 000 blir voldtatt årlig. De fleste ofrene er som vi alle vet, damer.

Løsningen på disse problemene ikke bare at vi får mer politi i gatene. Og hva hjelper det når de fleste voldtekter faktisk skjer helt andre steder? Jenter oppdras til å ta vare på seg selv. Gutter må lære å ta sin del av ansvaret.

Det nytter ikke at den ene delen av befolkningen blir indoktrinert om å sette grenser, når brorparten av befolkningen ikke respekterer disse. Ikke bare ved å voldta, men også ved å tafse, true og klå.

De fleste jentene tar ansvar. På tide at alle gutter tar sin del. Vi må opparbeide en felles seksualmoral. Gjennom grundige og brede kampanjer i skolen.