Den siste revejakta

En nyhet er blitt helt borte denne uka. Den engelske rev vant en knusende seier mandag kveld.

Da vedtok det britiske Underhuset med 386 stemmer mot 175 å forby revejakt med hunder. Etter å ha blitt jaget av rasende hunder og rødkledde ryttere i mer enn 300 år fikk reven omsider politisk ryggdekning. Torsdag led den et midlertidig nederlag i Overhuset, men over tid kan reven trygt imøtese den siste revejakta.

  • Dekor og symbolikk er to stikkord for denne jaktformen. Som dekor er den utbredt over hele verden. Brett, brikker, tevarmere, serviser og gobeliner i hopetall er pyntet med bilder av revejakt. Vakre hester, stolte ryttere i røde jakker og veltrimmede hunder i full framrykking gjennom grønne engelske landskap. Men reven, har noen sett den - halvt ihjelrevet - som pynt på en tevarmer?I Storbritannia er revejakt et symbol på klassesamfunnet. Dette er aristokratiets sport. En meget organisert aktivitet med regler og ritualer, hjelpere og assistenter. Og målet er reven - ikke for å spise den eller bruke skinnet, men for å kverke den.
  • Jeg har alltid syntes synd på den engelske reven. Tenk å ha slike hjemtrakter: Ryttere oppstilt i grålysningen, lyden av et jakthorn ansporer bikkjene, de farer som rasende etter den arme reven til den er helt utkjørt. Da forsøker reven gjerne å gjemme seg i en hule, men lykkes aldri. Den blir bitt i hjel eller, i barmhjertigste fall, skutt.
  • Revejakt har vært kontroversielt i Storbritannia lenge. Allerede på 70-tallet jobbet The Anti-foxhunting League med aksjoner. De ordnet seg med revelukt på flaske og dynket en av motorveiene ut av London med eimen av rev. Da revejaktlagene ankom neste morgen, styrtet hundene målbevisst rett inn i morgenrushet og massedøden på veien. I balubaen som oppsto etter aksjonen, hevdet aksjonistene at disse hundelidelsene ikke var noe i forhold til det dyreplageriet som engelske rever hadde gjennomgått i hundrevis av år.
  • Det er skuffende at Tony Blair ikke er noen glødende reveforsvarer. Riktignok er han motstander av jakta, men han feiger ut når saken stilles på spissen. For ikke å tråkke engelske bønder på tærne - de tjener penger på revejegerne og synes de har hatt nok trøbbel allerede med munn- og klovsyken - har Blair foreslått å utsette saken et halvt år. Målet er et kompromiss, sier han og møter bare hån fra revens venner. De henviser til at det er et klart flertall for forbud. Reven har vunnet.