Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den siste samtalen: - Visste han?

Forfatteren snakket med Prince bare fire dager før han døde. Nå kommer biografien «The beautiful ones» med ukjente sider av superstjernas liv.

NYE AVSLØRINGER: Prince, her fra filmen «Purple Rain» i 1984. En ny biografi avslører ukjente sider ved superstjernas liv. Foto: NTB scanpix
NYE AVSLØRINGER: Prince, her fra filmen «Purple Rain» i 1984. En ny biografi avslører ukjente sider ved superstjernas liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var slett ikke gitt at det skulle bli Dan Piepenbring som fortalte livshistorien og fikk innpass til stjerna Princes indre liv.

I 2016 var han bare 29 år. Han var ukjent skribent, selv om han jobbet for det litterære magasinet «Paris Review» i New York, hadde han aldri skrevet ei bok. Han var utenfor musikkverdenen. Og: Han var hvit.

Likevel valgte Prince å be Piepenbring om skrive en biografi om den hemmelighetsfulle stjerna, skriver The Guardian. De møttes i Princes ekstravagante produksjonsstudio og hjem, Paisley Park i Minnesota første gang.

GÅTT BORT: Artisten Prince i november 2015, få måneder før han døde, under American Music Awards i Los Angeles. Foto: NTB scanpix
GÅTT BORT: Artisten Prince i november 2015, få måneder før han døde, under American Music Awards i Los Angeles. Foto: NTB scanpix Vis mer

Piepenbring, som lenge hadde vært en fan, fikk en helt spesiell innpass i artistens verden. De neste tre månedene var han på to konserter, snakket med artisten på telefonen, møttes i Australia.

Men så kom sjokkbeskjeden den 21. april 2016: Prince var funnet død, bare 57 år gammel, etter å ha tatt en overdose sterke opioider.

Blant pillene som ble funnet på Paisley Park var blant annet med stoffet fentanyl - et syntetisk smertestillende opiat som er 50 ganger kraftigere enn heroin.

Den siste samtalen

Stjerna hadde ikke engang etterlatt seg et testamente. Lenge visste ikke Piepenbring hva som ville skje med bokprosjektet.

Men nå kommer den likevel ut, med engelsk lansering tirsdag: Biografien «The Beautiful Ones», oppkalt etter en av sangene på albumet «Purple Rain».

- Fra det første møtet mitt med Prince visste jeg at han var en mesterlig historieforteller. Å hjelpe ham med å fortelle historiene sine på en ny måte ville bli en ære du bare får en gang i livet, sier Dan Piepenbring (33).

Til The Guardian forteller han også om den siste samtalen med stjerna.

Den var bare fire dager før han døde. Prince snakket mye om foreldrenes innflytelse på livet hans.

MØTTE IDOLET: Forfatter Dan Piepenbring. Foto: NTB scanpix
MØTTE IDOLET: Forfatter Dan Piepenbring. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det siste artisten sa var «jeg ville bare ringe og si hva jeg har tenkt på. Og at jeg er ok.»

I ettertid har forfatteren stilt seg selv spørsmålet: Visste Prince da at helsa hans var dårlig, eller at han kunne dø?

- Det jeg tenker rundt dette forandrer seg fra time til time. Det er øyeblikk da jeg er sikker på at han må ha visst, sier Piepenbring til The Guardian.

Han viser til de siste soloshowene Prince gjorde, de nedstrippede «Piano & A Microphone Tour», hvor han blant annet fortalte om faren sin.

- Det har røtter i ei fortid som han lenge har unngått. Prince kan ha visst at han hadde dårlig helse, men det er en forskjell mellom å vite det, og å vite at han kom til å dø, sier Piepenbring.

Han forteller at han har forsøkt å lage en ukonvensjonell biografi om det musikalske multitalentet, som selv var alt annet enn konvensjonell.

Preget av foreldrenes skilsmisse

Selv hadde Prince mange forskjellige ideer om hvordan bokprosjektet skulle se ut.

Han foreslo alt fra ei bok om hvordan man kan slå gjennom i musikkindustrien uten å selge sjela si, til viktigheten av kreativ frihet og hvordan man skulle gjøre slutt på rasisme, skriver Billboard.

I arbeidet har forfatteren hatt delvis tilgang til det enorme arkivet til Prince i Paisley park, som inneholder alt fra upubliserte låter til Princes tegneserier og private bilder.

Boka er også en fortelling om oppvekst og hvordan det preget stjerna, som opprinnelig het Prince Rogers Nelson.

Han var sønn av to lokale jazzmusikere. Faren John L. Nelson, skal ha vært en disiplinert, gudfryktende jazzmusiker med et eksplosivt temperament,

Mens moren Mattie Della Shaw skal ha vært en vakker, festglad kvinne med en irrasjonell side.

- Brukte pengene mine

Foreldrenes livsstil skal også ha påvirket stjerna fra en tidlig alder. Prince forteller selv dette om moren, i et håndskrevet dokument han etterlot seg:

- Hun brukte opp de få dollarene familien hadde til overlevelse på festing med vennene sine. Så gikk hun inn på soverommet mitt, «lånte» mine penger som jeg hadde fått fra å sitte barnevakt for unger i nabolaget, og så kjeftet hun på meg hvis jeg i det hele tatt nevnte de brutte løftene hennes om å betale tilbake, skrev Prince.

PAUSE-SHOW: Under Super Bowls pause-show hyllet Justin Timberlake avdøde Prince - som har fått blandede tilbakemeldinger fra publikum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Foreldrenes konflikter og skilsmisse da Prince var sju år skal ha preget ham sterkt.

- Sårene fra kampene mellom foreldrene dine er ødeleggende når du er et barn. Hvis det skulle skje at det blir fysisk, kan det ødelegge sjela di, skrev Prince selv.

Det var også oppveksten og foreldrenes innflytelse som var tema for den siste samtalen mellom forfatteren Piepenbring og Prince. Dette er et gjennomgangstema i biografien, forteller forfatteren:

Ukjent versjon av «Purple Rain»

- Så mye av det han skriver om, handler om det å være delt på en eller annen måte, og kampen for å gjøre seg selv hel igjen. Det er en form for noe som er knust, som han alltid forsøker å reparere, sier Piepenbring.

Boka inneholder også et håndskrevet synopsis for filmen «Purple rain», kultfilmen der Prince selv har hovedrollen som den unge og talentfulle musikeren «The Kid», i bandet «The Revolution».

Men dette synopsiset som Prince hadde skrevet, inneholdt en annen og mørkere slutt enn den kjente versjonen fra filmen som kom i 1984, ifølge Billboard.

I Prince sin versjon fra 1982 er «The kid» diagnostisert med schizofreni. Som liten ser han at moren skyter faren, og så skyter hun seg selv. Prince hadde sett for seg at han skulle spille både moren og faren.

Den ferdige filmen, som Prince ikke skrev manus til, inneholder et selvmordsforsøk med en pistol, som faren overlever.

- Varm

Som person var Prince varm, forteller forfatteren til The Guardian:

- Han hadde en fantastisk, nedpå og varm humor. Jeg var overrasket over selvstendigheten hans og han evner til å få folk rundt seg, også meg, til å føle seg avslappet.

Han utdyper ovenfor avisa Star Tribune:

- Han hadde en måte å få deg til å tro at du kan gjøre alt mulig som føles umulig, sier Piepenbring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media