KOMMENTARER

Forslag til ny lov om Etterretningstjenesten:

Den siste skansen

Regjeringen vil gi etterretningstjenesten adgang til masseovervåking. Det utfordrer rettsstaten, menneskerettighetene og personvernet, skriver John O. Egeland.

Den siste skansen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Retten til privatliv er så viktig at den er skrevet inn i Grunnloven: «Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon». Personvernet og privatsfæren er grunnlaget for selvrespekt, for gjensidig tillit, dype vennskap, intimitet og kjærlighet. Privatlivet er også forutsetningen for en fri meningsdannelse. Vi må kunne prøve ut argumenter og danne oss synspunkter uten at noen myndighet følger med. Uten privatliv er det ingen reell frihet og heller ikke noe sosialt liv basert på tillit.

Nå er retten til et privatliv i ferd med å bli en episode i menneskehetens historie. Moderne teknologi har slått inn dørene og både private foretak og offentlige myndigheter er på full fart inn i våre privatliv. Det gjelder også kriminelle, terrorister og fremmede makter. Vi står ved et historisk skille der det skapes kronisk ubalanse mellom individet, staten og de digitale gigantene. Trygghet gjennom overvåking og kontroll truer retten til et privatliv.

Regjeringens forslag til ny lov om e-tjenesten er et stort skritt i denne retningen. Det er ingen tvil om hovedformålet. I høringsnotatet beskrives det slik: «Lovrevisjonen vil ikke ha til hensikt å endre eller begrense Etterretningstjenestens oppgaver eller samfunnsoppdrag, men snarere å sørge for at disse har en sikker rettslig forankring».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer