Den siste sovjetstat

Hadde det ikke vært for det dystreste høstmørket, ville jeg trodd det var aprilsnarr. Men så var det altså ingen spøk, men nok et bevis på at næringsminister Björn Rosengren hadde rett da han kalte Norge den siste sovjetstat.

For ikke visste jeg før i går kveld at det sitter et byråkratisk uhyre nede på Grev Wedels plass i Oslo hvor et tjuetalls likestillingskonsulenter sensurerer våre barns lærebøker på en måte som kan sende kuldegysninger nedover ryggen til den barskeste. Og det er ingen spøk at de forlanger tegninger i ABC-bøker av mannlige brannkonstabler skiftet ut med kvinner i samme habitt, likeså at mor ved kjøkkenbenken som steker makrell må byttes ut med mann i forkle.

Ikke forbilde

Kunnskapen kom til meg gjennom TV2s «Rikets tilstand», det kanskje beste magasinprogram som er laget i norsk fjernsyns historie. Man kunne kanskje smilt av denne byråkratiske iherdighet i likestillingens navn, hvis man ikke også fikk vite at en lærebokforfatter (Harald Skjønsberg) hadde fått beskjed om at han måtte være forsiktig med sin omtale av Marie Antoinette, den franske dronning som endte sine dager på skafottet, fordi hun kan oppfattes som et dårlig forbilde for dagens unge, norske jenter.

Gapskratt?

Gapskratten i stua satte seg fast i halsen da den ellers så sindige og vennlige Karsten Alnæs, formann i Den norske forfatterforening, karakteriserte dette nasjonale læremiddelsenter som «en kulturbyråkratisk blekksprut som legger under seg område etter område» og «et overgrep mot menneskelig verdighet». For pusler ikke likestillingskonsulentene med ideen om å svarteliste Shakespeares «Macbeth» fordi også heksene her fungerer som dårlige rollemodeller, mens dikt av Herman Wildenwey under sterk tvil kan godkjennes etter irettesettende formaninger.

Selveste sjefsensor Sigbjørn Liberg uttalte seg om nødvendigheten av å sikre samfunnet mot ideologiske villfarelser så vi kjente den totalitære isvinden. Ikke mindre enn 350 skolebøker blir årlig gransket, og de iherdige byråkrater finner likestillingsfeil i over halvparten. På tide å avskaffe det hele, sa Alnæs. Gjør det øyeblikkelig, Lilletun, sier vi.