- Den siste store danselegenden

Merce Cunningham er død, 90 år gammel.

INDIVIDUELL:  Den amerikanske danseren og koreografen Merce Cunningham fra 1973 gikk alltid sine egne veier. Cunningham døde 26. juli av naturlige årsaker. Foto: AP Photo/Steven Mark Needham
INDIVIDUELL: Den amerikanske danseren og koreografen Merce Cunningham fra 1973 gikk alltid sine egne veier. Cunningham døde 26. juli av naturlige årsaker. Foto: AP Photo/Steven Mark Needham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Danselegenden Merce Cunningham har gått bort.

Den New York-baserte koreografen og danseren døde av naturlige årsaker i sitt hjem søndag kveld, opplyser Leah Sandals, talskvinne for «the Merce Cunningham Dance Company» til nyhetsbyrået AP. Cunningham ble 90 år.

Større og større- Cunningham var den siste levende legenden. Han har jo bare blitt større og større og større, og var aktiv helt til siste slutt, sier koreograf og danser Jo Strømgren til Dagbladet.no.

Cunninghams dansekarriere strakte seg over 60 år, og inkluderte 150 oppsettinger.

Han danset selv til han var godt uti 70-åra, seinere holdt han på for fullt som koreograf. I april i år var det premiere på stykket hans «Nearly Ninety», med musikk fra Led Zeppelin's John Paul Jones, rockebandet Sonic Youth, og den japanske komponisten Takehisa Kosugi.

- RevolusjonærAmerikanske medier hyllet mandag danseren og koreografen.

- Cunningham har endret publikums oppfattelse av hva en danseforestilling er, og utforsket hva som tidligere har blitt sett på som utenkelige metoder for å sette sammen bevegelser, skriver The New York Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer