«Den siste store i Hollywood er borte»

Robert Altman døde mens han planla sin neste film.

- Bobs rastløse sjel har vandret videre, sier Meryl Streep.

Hun arbeidet på hans siste produksjon og skulle være med på den nye med påtenkt innspillingsstart i februar.

- Da jeg snakket med ham i forrige uke, virket han utålmodig for fremtiden. Han hadde fremdeles sin sjenerøse, optimistiske appetitt for hva som skulle skje i neste runde. Vi planla den neste filmen mens vi lo når vi tenkte på hva vi kom til å le da, sier Streep i en uttalelse til Los Angeles Times.

Siste store

Elliot Gould, som sammen med Donald Sutherland hadde hovedrollen i «MASH» og som siden spilte i flere av Altmans filmer, sier dette:

- Han var den siste virkelig store, amerikanske filmregissøren i John Ford-tradisjonen. Han var en gambler, han våget å vise veien livet kan ta.

Robert Altman døde tirsdag av komplikasjoner av kreftsykdommen han hadde kjempet mot det siste halvannet året, ifølge Joshua Astrachan i Altmans produksjonsselskap Sandcastle 5 Productions.

Hans siste film ble dermed «A Prairie Home Companion», som hadde norsk premiere i september og ble spilt inn sommeren 2005. Da stilte filmselskapet krav om en regissør som kunne steppe inn for Altman, som allerede var blitt syk.

DØDE I GÅR: Filmregissør Robert Altman ble 81 år gammel. Foto: SCANPIX/REUTERS
DØDE I GÅR: Filmregissør Robert Altman ble 81 år gammel. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Jeg er så eldgammel at for å få meg forsikret, måtte jeg ha en standby-regissør. Han var der hele tiden når jeg var der. Paul

Thomas Anderson kunne ikke vært mer hjelpsom og mindre brysom. Han har mye av æren for denne filmen, sa han til NTB under filmfestivalen i Berlin i februar.

Lang karriere

Robert Altmans karriere som regissør ble dermed en av Hollywoods lengste, og han var like relevant og flittig brukt helt til det siste. Det er ikke mer enn fem år siden han ble nominert til Oscar for beste regi for dramaet «Gosford Park», og på årets Oscar-galla fikk han æresprisen for lang og trofast innsats.

Da avslørte Altman at han hadde fått nytt hjerte 11 år tidligere.

- Jeg har hjertet til, jeg tror det er en ung kvinne som var i 30-årene. Regner man på den måten, har dere kanskje gitt meg denne prisen for tidlig - for jeg tror jeg har omtrent 40 år igjen. Og jeg akter å bruke dem.

Det rakk han ikke, men han rakk å bli en av de tidvis mest hyllede - og også mest egensindige - regissører i bransjen.

Midt under den brennende Vietnamkrigen kom 45 år gamle Altman med filmen «MASH», som var en epokegjørende antikrigsfilm som brukte Koreakrigen to tiår før som miljø for en - på den tiden - svært vågal og svart satire om desillusjonerte leger på et militærsykehus.

Femten regissører hadde ifølge IMDb sagt nei til å gjøre filmen, men Altman - som til da i all hovedsak hadde jobbet med fjernsyn - sa ja. «MASH» kom i 1970, og ble ifølge TT Spektra filmen som gjorde ham til en av Hollywoods mest beundrede regissører på 70-tallet.

Fem nominasjoner

«MASH» ga ham i 1971 hans første av i alt fem Oscar-nominasjoner for beste regi; de andre er for «Nashville» (1975), «The Player» (1992), «Short Cuts» (1993) og altså «Gosford Park» (2001).

«Nashville» ble den første av Altmans episodefilmer, den fortalte om 24 menneskers liv og levned i countrymusikkens hovedstad. Altman var på sitt beste når han fikk fortelle mange historier på en gang, og som gikk i hverandre.

«Short Cuts», der han brukte samme teknikk, regnes som en av hans beste filmer. Da hadde Robert Altman akkurat kommet tilbake til rampelyset etter et ganske så mørkt 80-tall uten verken kassasuksesser eller kritikeryndlinger. Men «The Player» året før «Short Cuts» ble vendepunktet:

Filmen var en bitende satire om makten og gjerrigheten i Hollywood, og var et forbløffende kreativt og kommersielt comeback av en regissør som da nesten var 70 år - og som skuespillerne elsket, selv om de under en innspilling kunne bli drevet mot vanvidd.

Seksti stornavn stilte opp for å spille seg selv i «The Player», blant dem Jack Lemmon, Bruce Willis, Cher, Lily Tomlin, Burt Reynolds og Anjelica Huston.

- Skuespillere føler sterkt for Bob fordi bransjen har vært så kald mot ham. Han er radikal, han er en kjemper, han er en mann som burde lage film hele tiden, sa Huston til New York Times i 1992.

(NTB)

Les mer, kast terning og skriv anmeldelser i Dagbladet.nos filmbase:

Robert Altman

Paul Thomas Anderson

Mash

Nashville

The Player

Short Cuts

Gosford Park

A Prairie Home Companion

LEGENDARISK: Her er Altman avbildet under arbeidet med «Mash».