Den sjenerøse gjerrige

«Den gjerrige» er blitt raust teater.

KOR E PENINGANE?: Leif Arild Sanden spiller den gjerrige Harpagon i Molières «Den gjerrige» - en raus oppsetning av Grenland Friteater. Foto: Dag Jenssen, Grenland Friteater/Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival
KOR E PENINGANE?: Leif Arild Sanden spiller den gjerrige Harpagon i Molières «Den gjerrige» - en raus oppsetning av Grenland Friteater. Foto: Dag Jenssen, Grenland Friteater/Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Man rekker å tenke at det nå er på tide å legge Molière på kistebunnen. Ikke kast ham, man tar da vare på familierelikviene, men legg ham der det fineste sølvtøyet ligger, det man ikke bruker, men har nok med å vite at er der.

Hos Molière sies jo alt rett ut, og vi er over det nå: Vi vil ha teater med undertekst.

Så viser det seg at Grenland Friteater har klart å gi sine aner nytt liv.

«Den gjerrige» er blitt et overdådig overflødighetshorn av en forestilling, sjenerøs med virkemidlene, gjestfri mot publikum, raus mot sine skikkelser.

Lars Viks omarbeidelse og regi har gjort den gamle komedien til en gjøglerforestilling man meget vel kan le av også i dag.

Bare kast det En ting blir vi spart for: Molières altfor tydelige forklaringer, monologene der motivasjoner utlegges i detalj, i sidebemerkninger rettet mot publikum, er i all hovedsak vekk.

De av dem som har overlevd har, som regel, fått form av sang (et stort pluss).

Teatret blander moderne fysisk teater med inspirasjoner fra gjøglertradisjoner: Den norske, den danske, den franske, den italienske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer