DEBATT

Opprop: Isolasjonen må opphøre

Den skandaløse kneblingen av Julian Assange må ta slutt

Vi kan ikke sitte stille og se på at isolasjonen av Julian Assange får fortsette

ISOLERT AKTIVIST: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London sommeren 2012. Her er han på ambassadenes balkong i fjor, før de ecuadorianske myndighetene bestemte seg for å ta fra ham muligheten til å kommunisere med omverdenen. Foto: Neil Hall / REUTERS / NTB scanpix
ISOLERT AKTIVIST: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London sommeren 2012. Her er han på ambassadenes balkong i fjor, før de ecuadorianske myndighetene bestemte seg for å ta fra ham muligheten til å kommunisere med omverdenen. Foto: Neil Hall / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi ber med dette Ecuadors myndigheter om å la Julian Assange beholde retten til å ytre seg fritt, i tråd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Assange er i praksis fullstendig isolert. Han har vært innesperret helt siden han ble pågrepet i London i desember 2010.

I et kommuniké datert 28. mars 2018 opplyser Ecuadors regjering at den har besluttet å ta fra Assange muligheten til å kommunisere med omverdenen via internett og telefon. I tillegg er han blitt underlagt besøkskontroll. Den ecuadorianske regjeringen truer med nye tiltak dersom de allerede innførte ikke har ønsket effekt.

Vi er dypt bekymret over utviklingen i Assanges situasjon. Tidligere har et FN-panel uttalt at Assange er offer for vilkårlig fengsling, og bedt britiske myndigheter – blant andre – om å garantere ham bevegelsesfrihet. I januar i år konkluderte tre uavhengige leger med at Assange hadde behov for medisinsk behandling – noe han fremdeles ikke har tilgang til.

Isolasjon over så lang tid er klart i strid med både nasjonale lover og internasjonale konvensjoner så vel som med den alminnelige rettsfølelsen. De langsiktige konsekvensene for den isolertes mentale helse er uoverskuelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer