DEBATT

Opprop: Isolasjonen må opphøre

Den skandaløse kneblingen av Julian Assange må ta slutt

Vi kan ikke sitte stille og se på at isolasjonen av Julian Assange får fortsette

<strong>ISOLERT AKTIVIST:</strong> Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London sommeren 2012. Her er han på ambassadenes balkong i fjor, før de ecuadorianske myndighetene bestemte seg for å ta fra ham muligheten til å kommunisere med omverdenen. Foto: Neil Hall / REUTERS / NTB scanpix
ISOLERT AKTIVIST: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl i den ecuadorianske ambassaden i London sommeren 2012. Her er han på ambassadenes balkong i fjor, før de ecuadorianske myndighetene bestemte seg for å ta fra ham muligheten til å kommunisere med omverdenen. Foto: Neil Hall / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi ber med dette Ecuadors myndigheter om å la Julian Assange beholde retten til å ytre seg fritt, i tråd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Assange er i praksis fullstendig isolert. Han har vært innesperret helt siden han ble pågrepet i London i desember 2010.

I et kommuniké datert 28. mars 2018 opplyser Ecuadors regjering at den har besluttet å ta fra Assange muligheten til å kommunisere med omverdenen via internett og telefon. I tillegg er han blitt underlagt besøkskontroll. Den ecuadorianske regjeringen truer med nye tiltak dersom de allerede innførte ikke har ønsket effekt.

Vi er dypt bekymret over utviklingen i Assanges situasjon. Tidligere har et FN-panel uttalt at Assange er offer for vilkårlig fengsling, og bedt britiske myndigheter – blant andre – om å garantere ham bevegelsesfrihet. I januar i år konkluderte tre uavhengige leger med at Assange hadde behov for medisinsk behandling – noe han fremdeles ikke har tilgang til.

Isolasjon over så lang tid er klart i strid med både nasjonale lover og internasjonale konvensjoner så vel som med den alminnelige rettsfølelsen. De langsiktige konsekvensene for den isolertes mentale helse er uoverskuelige.

Assange er ikke blitt tiltalt for noe straffbart forhold. Den svenske påtalemyndighetens arrestordre mot ham er blitt opphevet. Likevel sier britisk politi at de vil pågripe Assange hvis han forlater Ecuadors ambassade i London.

Amerikanske myndigheter har trappet opp sitt forsøk på å straffeforfølge ham. For hva? Assanges «forbrytelse» er å ha utført et vesentlig journalistisk oppdrag: Han har – med fare for eget liv og sikkerhet – offentliggjort informasjon om lovbrudd og overvåkning fra myndighetenes side som befolkningen har krav på å få tilgang til.

Under Ecuadors forrige regjering utviste landet mot og moralsk integritet ved å gi Assange politisk asyl ved sin ambassade i London til tross for massivt press fra USA.

Nå rettferdiggjør Ecuadors nye regjering kneblingen av Assange ved å henvise til at «Assanges oppførsel, gjennom ytringer på sosiale medier, skader vårt gode forhold til Storbritannia, resten av EU og andre nasjoner».

Da siktes det hovedsakelig til Assanges kritikk av Tyskland etter fengslingen av den tidligere katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont.

Slike ytringer er beskyttet av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Ecuadors forsøk på å bringe Assange til taushet er derfor et klart angrep på ytringsfriheten og dermed også på Assanges grunnleggende menneskerettigheter.

Dersom Ecuador, EU og Storbritannia fortsetter å delta i den skandaløse kneblingen av Assange, kan de ikke lenger påberope seg rollen som ytringsfrihetens forsvarere i møte med land som for eksempel Tyrkia, Kina eller Saudi-Arabia.

I så fall kan vi snart vinke farvel til ytringsfriheten som en av de grunnleggende verdiene i den vestlige verden.

Julian Assange er ytringsfrihetsaktivist, varsler og journalist. Vi ber om at hans grunnleggende menneskerettigheter respekteres, og at han sikres muligheten til å ytre seg fritt.

Vi kan ikke sitte stille og se på at isolasjonen av Julian Assange får fortsette. Vi vil derfor på det sterkeste anmode president Lenín Moreno om å stoppe den – nå!

En spansk utgave av dette oppropet vil oversendes ecuadorianske myndigheter.

Oppropet er undertegnet av: Marie Amdam, Charles I. Armstrong, Jon Askeland, Arne Borge, Pedro Carmona Álvarez, Susanne Christensen, Torstein Dahle, Alf van der Hagen, Terje Dragseth, Marit Eikemo, Chris Erichsen, Tomas Espedal, Freddy Fjellheim, Eline Lund Fjæren, Kjartan Fløgstad, Sigmund Grønmo, Henning Hagerup, Tormod Haugland, Svein Haugsgjerd, Vigdis Hjorth, Egon Holstad, Tone Hødnebø, Leif Høghaug, Kari Jegerstedt, Preben Jordal, Jan H. Landro, Sandra Lillebø, Audun Lindholm, Ingunn Lunde, Ingri Lønnebotn, Cecilie Løveid, Sofie Marhaug, Bjarne Markussen, Magnus Michelsen, Ellen Mortensen, Remi Nilsen, Olaug Nilssen, Erlend Nødtvedt, Hans Jacob Ohldieck, Frode Helmich Pedersen, Ole A. Sandmo, Kari Soriano Salkjelsvik, Odd Wilhelm Surén, Gisle Selnes, Per Selnes, Sven Storelv, Morten Strøksnes, Espen Stueland, Ole Robert Sunde, Håvard Syvertsen, Vilde Tuv, Jan Bojer Vindheim, Bjørn Aagenæs

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer